20/2/2014, Αθήνα: Ευρωπαίοι πολίτες και πολιτική συμμετοχή
Το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης αποτελεί ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αφού από τη σκοπιά τόσο των πολιτών όσο και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής ενσαρκώνει την ιδέα της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Οι “μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ”, δηλαδή οι πολίτες της ΕΕ που έχουν ασκήσει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και έχουν εγκατασταθεί σε ένα κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν, αποτελούν το 2% με 3% του συνολικού πληθυσμού των 27 κρατών μελών.
Οι μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ αποτελούν έναν ετερογενή πληθυσμό: εργάτες, επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης με παγκόσμιο προσανατολισμό, συνταξιούχοι από το Βορρά προς το Νότο, life-style movers, μέλη διεθνικών οικογενειών. Όμως, όποιες κι αν είναι οι προσωπικές τους πορείες, οι προσδοκίες και τα σχέδιά τους, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να χαρακτηριστούν “πρωτοπόροι” της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης “από τα κάτω” αφού ενσαρκώνουν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα σαν ζωντανό παράδειγμα μίας πραγματικά διεθνικής και ενωμένης Ευρώπης. Είναι όμως ενταγμένοι στις κοινότητες όπου έχουν εγκατασταθεί; Συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή;
Το ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με το κέντρο Europe Direct που φιλοξενεί και το Europe Direct του Δήμου Αθηναίων οργανώνει αυτή την εκδήλωση με στόχο την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Ελλάδα όσον αφορά την πολιτική συμμετοχή και ειδικότερα την συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα Έντα Γκέμι, ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων αλλά και πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ που δραστηριοποιούνται πολιτικά και κοινωνικά στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, από τις 17:00 έως τις 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, στο χώρο του Europe Direct)
Γλώσσα: Ελληνικά
Πατήστε εδώ για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Μικαέλα Μαρούφωφ ([email protected]).