2012: Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου ΕΕ-Κίνας

Πέμπτη, 2 Φεβρουάριος, 2012 | NEA

Χθες, εγκαινιάστηκε επίσημα από την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, και τον κ. Cai Wu, Υπουργό Πολιτισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου ΕΕ-Κίνας 2012. Κατά τη διάρκεια του Έτους τα κράτη-μέλη της ΕΕ και η Κίνα θα φιλοξενήσουν πολλές εκδηλώσεις και προγράμματα, με σκοπό την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών και διαπροσωπικών επαφών. Το Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου ΕΕ-Κίνας προσφέρει επίσης ευκαιρίες σε πολιτιστικά ιδρύματα, οργανώσεις και άλλους παράγοντες της πολιτιστικής ζωής στην Κίνα και την ΕΕ για να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν δομημένη και βιώσιμη συνεργασία κατά τη διάρκεια του 2012 αλλά και πέρα από αυτό.

Η επίσημη τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Κέντρο Καλών Τεχνών (Bozar) στις Βρυξέλλες. Η Επίτροπος κ. Βασιλείου και ο Υπουργός κ. Cai Wu εκφώνησαν τις εναρκτήριες ομιλίες, μαζί με τον κ. Uffe Elbæk, τον Δανό Υπουργό Πολιτισμού, που εκπροσώπησε την προεδρία της ΕΕ, και τον κ. Crescenzio Rivellini, Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Κίνα. Η GuangDong Modern Dance Company and Rosas, η παγκοσμίου φήμης ομάδα χορού που δημιουργήθηκε από τη βελγίδα χορογράφο Anna Teresa de Keersmaeker, έδωσε παράσταση για τους επισήμους και τους άλλους προσκεκλημένους από το χώρο του πολιτισμού, τις δημόσιες αρχές και διπλωματικούς κύκλους.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια διάσκεψη για το Έτος, με επίκεντρο τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Οι ομιλητές από την Κίνα και από την ΕΕ θα παρουσιάσουν πολλά από τα προγράμματα τα οποία υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, καλλιτέχνες, διανοούμενοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών ιδρυμάτων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Κίνα.

Το 2012 ανακηρύχθηκε Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου ΕΕ-Κίνας από τους ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας το 2010. Στόχος του είναι να δώσει συνέχεια στην κοινή δήλωση της 22ας Οκτωβρίου 2007, η οποία οδήγησε σε μεγαλύτερη πολιτιστική συνεργασία και διάλογο, καθώς και στην έναρξη πολιτικής ανταλλαγών στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της πολυγλωσσίας. Τον Μάιο του 2011 οι ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας συμφώνησαν να επεκτείνουν το πεδίο αυτής της συνεργασίας με τη δημιουργία «τρίτου πυλώνα» στη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Κίνας, μέσω του «διαπροσωπικού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ ΕΕ και Κίνας». Αυτός ο τρίτος πυλώνας θα συμπληρώσει τις δύο προηγούμενες συμφωνίες συνεργασίας – τον οικονομικό και εμπορικό διάλογο υψηλού επιπέδου («πρώτος πυλώνας») και τον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου («δεύτερος πυλώνας»). Ο διαπροσωπικός διάλογος θα έχει το ίδιο καθεστώς με τις άλλες συμφωνίες και θα διαθέτει ευέλικτη δομή με πολύ μικρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Θα δρομολογηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 14-15 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου ΕΕ-Κίνας αντανακλά τη δέσμευση των δύο πλευρών να συνεχίσουν να δημιουργούν ευκαιρίες για αμοιβαία κατανόηση, βιώσιμη συνεργασία και μακροπρόθεσμη πολιτική διαλόγου.

Για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην επίτευξη ενός ή περισσότερων από τους στόχους του Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου ΕΕ-Κίνας θα είναι δυνατόν να υποβληθεί αίτηση για σήμα που θα αποδεικνύει ότι επιδιώκουν αυτούς τους στόχους. Για να είναι επιλέξιμες για το σήμα και για να εγγραφούν στο επίσημο χρονοδιάγραμμα των εκδηλώσεων του Έτους, οι εκδηλώσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2012 και να συμμετέχουν σ’ αυτές εταίροι ή συμμετέχοντες από δύο ή περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι άλλες πρωτοβουλίες θα εγγραφούν σε χρονοδιάγραμμα σχετικών εκδηλώσεων. Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν σήμα θα καλύπτουν όλους τους τομείς του πολιτισμού καθώς και άλλους τομείς που συμβάλλουν στην αμοιβαία κατανόηση και τις ανταλλαγές της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως όσον αφορά την εκπαίδευση, την έρευνα την πολυγλωσσία και τη νεολαία.

Αν και δεν προβλέφθηκε ειδική χρηματοδότηση για το Έτος, ορισμένα έργα θα μπορέσουν να υποστηριχθούν μέσω του προγράμματος της ΕΕ MEDIA Mundus για τον κινηματογράφο ή μέσω του προγράμματος εμπορικής συνεργασίας ΕΕ-Κίνας, το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Το Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου ΕΕ-Κίνας είναι το δεύτερο σε μια σειρά θεματικών Ετών στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Το 2011 ήταν το Έτος Νεολαίας ΕΕ-Κίνας.

Περισσότερες πληροφορίες

Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου ΕΕ-Κίνας:

http://ec.europa.eu/culture/eu-china/intercultural-dialogue-2012

Πρόγραμμα MEDIA Mundus:

http://ec.europa.eu/culture/media/mundus/index_en.htm

Έργο εμπορικής συνεργασίας ΕΕ-Κίνας:

http://www.euctp.org/

Έτος Νεολαίας ΕΕ-Κίνας:

http://ec.europa.eu/youth/focus/2011-eu-china-year-of-youth_en.htm

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.