ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΥΠΑΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ

Δευτέρα, 23 Νοέμβριος, 2009 | Top Post

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν τον Βέλγο πρωθυπουργό για το αξίωμα του πρώτου μονίμου προέδρου της ΕΕ. Tα ηνία της εξωτερικής πολιτικής αναλαμβάνει η βαρόνη Κάθριν Άστον,  μέχρι πρότινος επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ.

Μετά από διαπραγματεύσεις στην ιστορικής σημασίας συνεδρίαση του Συμβουλίου, η απόφαση υπέρ του Βέλγου πρωθυπουργού Χέρμαν Βαν Ρομπόι και της Επιτρόπου βαρόνης Άστον υπήρξε ομόφωνη. Ο πρόεδρος Μπαρόζο συνεχάρη αμφοτέρους. “Πιστεύω πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή από τις δύο αυτές προσωπικότητες στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και οικονομολόγος Χέρμαν Βαν Ρομπόι, 62 ετών, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου για ένα χρόνο περίπου. Πολλοί θεωρούν ότι η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στη σταθερότητα της χώρας σε μια περίοδο εντάσεων ανάμεσα στη γαλλόφωνη και τη φλαμανδόφωνη κοινότητα. “Δεν επεδίωξα με κανένα τρόπο να αναλάβω το ανώτατο αυτό αξίωμα. Απόψε, όμως, το αναλαμβάνω με πλήρη συναίσθηση της αποστολής μου.”, δήλωσε ο ίδιος.

Μετά από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο διόρισε τη βαρόνη Κάθριν Άστον, 53 ετών, στο αξίωμα του ύπατου εκπροσώπου για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας. Η Κάθριν Άστον, μέλος του εργατικού κόμματος της Βρετανίας, θα αναλάβει επίσης τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της επόμενης Επιτροπής που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή.

Τα δύο αξιώματα δημιουργήθηκαν με την πρόσφατα εγκριθείσα Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο και τη βελτίωση της διαδικασίας λήψης των αποφάσεών της. Η θητεία του νέου προέδρου θα έχει διάρκεια 2,5 ετών. Με τη θέση αυτή καταργείται το σύστημα της εκ περιτροπής προεδρίας, βάσει του οποίου ένα κράτος μέλος ανελάμβανε την προεδρία των σημαντικότερων συνεδριάσεων της ΕΕ για έξι μήνες. Ανάμεσα στις βασικές αρμοδιότητες του κ. Βαν Ρομπόι θα είναι η προεδρία των συνεδριάσεων του Συμβουλίου και η εκπροσώπηση της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Επίσης, ο νέος πρόεδρος θα εκπροσωπεί το Συμβούλιο στις σχέσεις του με τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα. Η κ. Άστον θα έχει αρμοδιότητα να προτείνει μέτρα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Θα αναλάβει επίσης τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου διπλωματών σε όλο τον κόσμο.

Η ίδια δήλωσε ότι εξεπλάγη από τον διορισμό της, ο οποίος θα πρέπει εν συνεχεία να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. «Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή η ανάθεση αυτού του ρόλου. Και θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή των αξιών μας σε όλο τον κόσμο.”

Με τη θέσπιση του αξιώματος του ύπατου εκπροσώπου, συγχωνεύονται σε ένα τα δύο προηγούμενα χαρτοφυλάκια: του Ύπατου εκπροσώπου για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας και του Επιτρόπου εξωτερικών σχέσεων.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναλαμβάνουν επισήμως τα καθήκοντά τους με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 1η Δεκεμβρίου.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.