ECOFIN: ΕΚΤΕΝΕΣ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη, 16 Φεβρουάριος, 2010 | Top Post

george-papandreou-among-european-leaders

H αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας και Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Elena Salgado , ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ecofin, σε χθεσινή συνάντηση με τους ομολόγους της, επικεντρώθηκε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, και αποφάσισε ότι μια ισχυρή ρύθμιση του δημοσιονομικού της ελλείμματος είναι αναγκαία, με παράλληλη εφαρμογή εκτεταμένων δομικών μεταρρυθμίσεων.

Στις συστάσεις που υποβλήθηκαν  στην ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται άμεσα μέτρα, αρχής γενομένης από φέτος, ώστε να συγκεντρωθεί και να εφαρμοστεί αυτό το  πακέτο συνολικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,  σχετικά με τις δημόσιες αμοιβές,  τις συντάξεις, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, τη δημόσια διοίκηση, τις αγορές, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, και την αύξηση παραγωγικότητας και απασχόλησης.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα να συμβουλεύσει τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή των συστάσεων, σύμφωνα με την Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Olli Rehn.

Ο Επίτροπος ανήγγειλε την έναρξη διαδικασιών επί παραβάσει κατά της Ελλάδας  για το χειρισμό των στατιστικών σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της, ενώ η Eurostat,  ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις στις αγορές συναλλάγματος και παραγώγων, οι οποίες μπορεί να είχαν διευκολύνει τις αποκλίσεις στο ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ανέλαβαν τη δέσμευση να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, εάν χρειαστεί. Κατά τη σύνοδο που συνεκάλεσε στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Van Rompuy, οι αρχηγοί εξέδωσαν δήλωση στην οποία τονίζουν τόσο την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης όσο και την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας και σκοπεύει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4εκατοστιαίες μονάδες το 2010. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη.

Οι αρχηγοί εξέφρασαν ισχυρή πολιτική δέσμευση να αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση εάν χρειασθεί. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί έκφραση σαφούς πολιτικής βούλησης και αποστέλλει προς τα έξω σαφές πολιτικό μήνυμα» είπε ο Herman Van Rompuy, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη συνέντευξη τύπου.

Κατά τη σύνοδο συζητήθηκε επίσης η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη μεγέθυνση και την απασχόληση. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο όσον αφορά την οικονομική στρατηγική» δήλωσε ο Herman Van Rompuy. Η στρατηγική αυτή θα έχει περιορισμένο αριθμό κοινών και ποσοτικοποιημένων στόχων της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη δήλωση αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ για την Ελλάδα

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.