ΣΤΕΙΛΕ ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Δευτέρα, 6 Ιούλιος, 2009 | Top Post

«Μουσική κατά της Φτώχειας» – Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα και ο τίτλος του διαγωνισμού που προκήρυξε πριν από λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους πολίτες για τον παγκόσμιο αγώνα κατά της φτώχειας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μόνο φέτος 10.000.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο θα πεθάνουν προτού συμπληρώσουν τα πέντε τους χρόνια. Θεωρώντας την άμεση αντιμετώπιση της τραγικής αυτής πραγματικότητας επιτακτική ανάγκη και ύψιστη ανθρωπιστική επιταγή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει ένα φιλόδοξο και πολυσχιδές πρόγραμμα αναπτυξιακής βοήθειας βασισμένο στους εξής στόχους: την εξάλειψη της έσχατης φτώχειας και της πείνας, την  εξασφάλιση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, τη βελτίωση της μητρικής υγείας, την καταπολέμηση του ιού HIV/AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία μιας μόνιμης παγκόσμιας συνεργασίας για την ανάπτυξη.

Μόνο το 2006 η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε για το σκοπό αυτό 47 δις Ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 57% της συνολικής βοήθειας που λαμβάνουν οι αναπτυσσόμενες χώρες και κατατάσσει την ΕΕ πρώτη παγκοσμίως ανάμεσα σε όλα τα άλλα κράτη-δωρητές. Η βοήθεια αυτή παρέχεται άλλοτε μέσω της χρηματοδότησης συγκεκριμένων προγραμμάτων και άλλοτε μέσω της ενίσχυσης του προϋπολογισμού των εν λόγω κρατών, μέθοδος που τείνει πλέον να καταστεί κανόνας, καθώς παρακινεί τα κράτη αυτά να διαμορφώσουν τις δομές και τους μηχανισμούς εκείνους που θα τους επιτρέψουν να απεξαρτητοποιηθούν από τη ξένη βοήθεια και να προωθήσουν αυτόνομα την ανάπτυξη των οικονομιών και των κοινωνιών τους. Έτσι η ΕΕ συμβάλλει στην καταπολέμηση της πείνας, την εξασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των κατοίκων του πλανήτη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, τη στήριξη της γεωργίας των φτωχότερων χωρών, την εξασφάλιση βασικών υπηρεσιών για όλους, την προώθηση της δημοκρατίας και της ισονομίας, την ειρήνη και την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Η σταθερή δε και στενή συνεργασία με φορείς της τοπικής και διεθνούς κοινωνίας των πολιτών, άλλους διεθνείς οργανισμούς, τα κράτη-μέλη και τις κατά τόπους αντιπροσωπείες της Ένωσης διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και συνεπώς αποτελεσματικότητα κάθε παρέμβασης.

Μέσω του διαγωνισμού «Μουσική κατά της Φτώχειας» νέοι μουσικοί ηλικίας 15 έως 30 ετών από όλη την Ευρώπη καλούνται να συμβάλλουν με την τέχνη τους στην ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο τρομακτικό αυτό φαινόμενο της φτώχειας και στην κινητοποίησή τους υπέρ της επίτευξης των σκοπών της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής βοήθειας. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει στις 31 Αυγούστου 2009. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία και τους όρους του διαγωνισμού μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://www.ifightpoverty.eu/music_contest/. Ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να ηχογραφήσει το τραγούδι του σε επαγγελματικό στούντιο και να εμφανιστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Στοκχόλμη από τις 22 ως τις 24 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των Ημερών Ανάπτυξης και θα καλυφθούν από ΜΜΕ από ολόκληρη την Ευρώπη.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.