Πώς μπορώ να συμμετέχω στις Ευρωεκλογές, αν ζω σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ

Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος, 2014 | Top Post

Στις 28 Φεβρουαρίου 2014 λήγει η προθεσμία που έχουν υπήκοοι άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, που ζουν στην Ελλάδα και θα ήθελαν να ψηφίσουν εδώ στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η «Χρήσιμη πληροφορία αυτής της εβδομάδας» απαντά στο ερώτημα: Πώς μπορώ να συμμετέχω στις Ευρωεκλογές, εάν ζω σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ;

Αν είστε υπήκοος της ΕΕ και ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα αυτή.

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Αν θέλετε να ψηφίσετε στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα όπου ζείτε, πρέπει να δηλώσετε αυτή την πρόθεσή σας και να εγγραφείτε στους εκλογικούς καταλόγους της συγκεκριμένης χώρας.

Όταν εγγράφεστε για να ψηφίσετε στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει επίσης να δηλώσετε ότι θα ψηφίσετε μόνο μια φορά στις ίδιες εκλογές.

Όροι του εκλέγειν

Ως υπήκοος της ΕΕ, θα ψηφίσετε υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας όπου ζείτε.

Αν απαιτείται από τους υπηκόους να έχουν ζήσει στην εν λόγω χώρα συγκεκριμένο διάστημα ώστε να δικαιούνται να ψηφίσουν, το ίδιο θα ισχύει και για σας. Ωστόσο, θα ληφθούν υπόψη και οι περίοδοι που ζήσατε σε άλλες χώρες της ΕΕ – εκτός από τη δική σας.

Ειδικοί κανόνες μπορεί να ισχύουν σε χώρες της ΕΕ όπου οι μη υπήκοοι αριθμούν πάνω από το 20% του συνολικού εκλογικού σώματος· σε τέτοιες περιπτώσεις, η χώρα εγκατάστασης μπορεί να ζητήσει συμπληρωματική περίοδο διαμονής σας στη χώρα για να μπορείτε να συμμετέχετε στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι σήμερα, η μοναδική χώρα σε αυτή την κατάσταση είναι το Λουξεμβούργο.

Αν η ψήφος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι υποχρεωτική στη χώρα εγκατάστασής σας και, μετά την εγγραφή σας, έχετε περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας, πρέπει υποχρεωτικά να ψηφίσετε – όπως ακριβώς και οι υπήκοοι της συγκεκριμένης χώρας. Η ψήφος είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες χώρες της ΕΕ: Βέλγιο, Ελλάδα, Κύπρος, και Λουξεμβούργο.

Δικαίωμα του εκλέγεσθαι

Για να είστε υποψήφιος/-α στις Εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να δηλώσετε υπεύθυνα ότι δεν έχετε στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, και ότι δεν είστε υποψήφιος/-α σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ.

Στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορείτε να ψηφίσετε και να είστε υποψήφιος/-α μόνο σε μία χώρα.

Αν επιλέξετε να ψηφίσετε ή να είστε υποψήφιος/-α στη χώρα στην οποία ζείτε, δεν μπορείτε να κάνετε το ίδιο και στη χώρα σας.

Όροι του εκλέγεσθαι

Ως υπήκοος της ΕΕ, μπορείτε να είστε υποψήφιος υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας εγκατάστασής σας.

Αν απαιτείται από τους υπηκόους να έχουν ζήσει στην εν λόγω χώρα συγκεκριμένο διάστημα ώστε να δικαιούνται να είναι υποψήφιοι σε εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ίδιο θα ισχύει και για σας. Ωστόσο, θα ληφθούν υπόψη και οι περίοδοι που ζήσατε σε άλλες χώρες της ΕΕ – εκτός από τη δική σας.

Ειδικοί κανόνες μπορεί να ισχύουν σε χώρες της ΕΕ όπου οι μη υπήκοοι αριθμούν πάνω από το 20% του συνολικού εκλογικού σώματος· σε τέτοιες περιπτώσεις, η χώρα εγκατάστασης μπορεί να ζητήσει συμπληρωματική περίοδο διαμονής σας στη χώρα για να μπορείτε να είστε υποψήφιος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι σήμερα, η μοναδική χώρα σε αυτή την κατάσταση είναι το Λουξεμβούργο.

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας στην Ελλάδα δείτε εδώ.

Για γενικές πληροφορίες σχετικά με τις Ευρωεκλογές 2014 δείτε εδώ.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.