Πώς θα εξασφαλίσετε το σήμα CE για τα προϊόντα σας

Παρασκευή, 28 Μάρτιος, 2014 | Top Post

Σήμερα στη στήλη «Η Χρήσιμη Πληροφορία της Εβδομάδας»: Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε το σήμα CE για τα προϊόντα σας;

Εάν θέλετε να εξαγάγετε τα προϊόντα σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, ή στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν ή τη Νορβηγία, θα ήταν χρήσιμο να έχετε σήμανση CE. Η σήμανση CE αποδεικνύει ότι το προϊόν σας πληροί όλες τις ευρωπαϊκές τεχνικές προδιαγραφές. Ισχύει για προϊόντα που κατασκευάζονται εντός και εκτός της ΕΕ και διατίθενται στην αγορά της.

Η σήμανση CE ισχύει μόνο για τα προϊόντα για την παραγωγή των οποίωνέχουν τηρηθεί οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Για να λάβετε το σήμα CE για το προϊόν σας, θα πρέπει να υποβάλετε έναν τεχνικό φάκελο που να αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο προϊόν πληροί όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ. Ως κατασκευαστής, είστε αποκλειστικά υπεύθυνος να δηλώσετε τη συμμόρφωση του προϊόντος προς όλες τις απαιτήσεις. Όταν το προϊόν σας λάβει το σήμα CE, ενδέχεται να χρειαστεί να υποβάλετε στους διανομείς ή/και τους εισαγωγείς όλα σχετικά με τη σήμανση CE έγγραφα.

Πώς θα λάβετε το σήμα CE

Αν είστε κατασκευαστήςεισαγωγέας ή διανομέας πρέπει να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:

1) Ενημερωθείτε για τις απαιτήσεις που ισχύουν στην ΕΕ για το προϊόν σας

Οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις έχουν θεσπιστεί με οδηγίες που καλύπτουν διάφορα προϊόντα, όπως π.χ.:
– φαρμακευτικά προϊόντα
– οχήματα
– παιχνίδια
– χημικά προϊόντα
– ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός
ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Οι οδηγίες αυτές καθορίζουν τις βασικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα. Επιπλέον, τα εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα ορίζουν λεπτομερείς τεχνικέςπροδιαγραφές στις οποίες αυτά πρέπει να ανταποκρίνονται. Μέχρι σήμερα, έχουν δημοσιευθεί περίπου 20.000 ευρωπαϊκά πρότυπα.

2) Ελέγξτε αν το προϊόν σας πληροί τις συγκεκριμένες απαιτήσεις

Η ευθύνη για την τήρηση όλων των ευρωπαϊκών νομικών απαιτήσεων για το προϊόν σας βαρύνει αποκλειστικά εσάς. Αν υπάρχουν εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα για το προϊόν σας και εσείς τα εφαρμόζετε στη διαδικασία παραγωγής, τότε το προϊόν σας καθίσταται αυτομάτως συμβατό με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.

Η χρήση των προτύπων είναι προαιρετική. Κανείς δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να τα εφαρμόζετε. Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε άλλες τεχνικές λύσεις για την τήρηση των βασικών προϋποθέσεων που ορίζονται στη σχετική οδηγία.

3) Ενημερωθείτε αν το προϊόν σας πρέπει να ελεγχθεί από μια ανεξάρτητη εθνική αρχή

Για ορισμένα προϊόντα, ειδικές αρχές (κοινοποιημένοι οργανισμοί) πρέπει να ελέγχουν αν το προϊόν σας πληροί τις ειδικές τεχνικές απαιτήσεις. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό για όλα τα προϊόντα. Συμβουλευθείτε τη βάση δεδομένων NANDO για να δείτε ποιος κοινοποιημένος οργανισμός είναι αρμόδιος για τη δική σας περίπτωση.

4) Ελέγξτε το προϊόν σας

Εάν το προϊόν σας δεν χρειάζεται να ελεγχθεί από ανεξάρτητη αρχή, τότε εναπόκειται σε σάς να ελέγξετε αν ανταποκρίνεται στις τεχνικές απαιτήσεις. Θα πρέπει π.χ. να πραγματοποιήσετε μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων από τη χρήση του προϊόντος σας.

5) Κατάρτιση του τεχνικού φακέλου

Ο τεχνικός σας φάκελος πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το προϊόν σας είναι σύμφωνο με τις τεχνικές απαιτήσεις.

6) Τοποθέτηση του σήματος CE και δήλωση συμμόρφωσης

Τέλος, μπορείτε να τοποθετήσετε το σήμα CE στο προϊόν σας. Το σήμα πρέπει να είναι ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο. Εάν το υποβάλατε προς έγκριση σε κοινοποιημένο οργανισμό στο στάδιο 3, θα πρέπει να αναγράφετε και τον αναγνωριστικό αριθμό της εν λόγω αρχής πάνω στο προϊόν. Επίσης, θα πρέπει να συντάξετε και να υπογράψετε δήλωση συμμόρφωσης ΕΚ, με την οποία θα δηλώνετε ότι το προϊόν σας πληροί όλες τις νομικές απαιτήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Μάθετε περισσότερα για το σήμα στην ειδική σελίδα της ΓΔ για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/single-market-goods/cemarking/index_el.htm

Για ειδικές πληροφορίες ως προς το τι ισχύει σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ για την απόκτηση του σήματος CE επιλέξτε τη χώρα που σας ενδιαφέρει από το μενού στο τέλος της παρακάτω σελίδας: http://europa.eu/youreurope/business/product/ce-mark/index_el.htm

Για πληροφορίες σχετικά με την εθνική νομοθεσία για τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν, καθώς και για τον τρόπο πρόσβασης στις αγορές άλλων χωρών της ΕΕ, επικοινωνήστε με το  Σημείο Επικοινωνίας για τα Προϊόντα στη χώρα που σας ενδιαφέρει.

Για συμβουλές από ειδικούς εμπειρογνώμονες για τυχόν προβλήματα που συναντάτε σε άλλες χώρες της ΕΕ και έχουν σχέση με τηνευρωπαϊκή νομοθεσία, απευθυνθείτε στην υπηρεσία «Η Ευρώπη σου – Συμβουλές».

Για αυτό και άλλα θέματα που σας αφορούν ως επιχειρηματία βοήθεια και συμβουλές μπορεί να σας προσφέρει και το κέντρο Enterprise Europe της περιοχής σας.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.