Πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Τετάρτη, 24 Νοέμβριος, 2010 | Top Post

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας, όπως προβλέπει η συνθήκη της Λισαβόνας. Στο έγγραφο αυτό εξετάζεται ο εθελοντισμός στην Ευρώπη, καθορίζονται οι ανάγκες του σώματος εθελοντών και απαριθμούνται οι προϋποθέσεις για τη θετική συμβολή του στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις της Ευρώπης.

«Το Σώμα θα δίνει στους Ευρωπαίους τη δυνατότητα να εκφράζουν την προσήλωση τους στην αλληλεγγύη της Ένωσης και να εργάζονται από κοινού ως πολίτες της ΕΕ. Βοηθώντας τους ανθρώπους που πλήττονται από καταστροφές, έχουμε την ευκαιρία να συμβάλλουμε σε μια πιο συνεκτική κοινωνία», δήλωσε η Kristalina Georgieva, Ευρωπαία επίτροπος για τη διεθνή συνεργασία, την ανθρωπιστική βοήθεια και την αντιμετώπιση κρίσεων.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Εθελοντών θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στα υπάρχοντα εθελοντικά προγράμματα με την επιλογή, εκπαίδευση και ανάπτυξη εθελοντών. Θα έχει σημαντικές συνέργιες με τις υπάρχουσες εθελοντικές οργανώσεις και σχήματα. Για να αποφευχθεί η αλληλοεπικάλυψη και η κατάχρηση των χρηματοδοτήσεων, το Σώμα θα ενεργοποιείται με γνώμονα τη ζήτηση και με βάση τις εκάστοτε ανάγκες, υποστηρίζοντας το επιτόπου δυναμικό.

Η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Η επίσημη έναρξη ανοικτής διαβούλευσης θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να αναλύει με τους αρμόδιους φορείς τις ευκαιρίες και τις ενδεχόμενες μορφές συνεργασίας. Θα προβαίνει επίσης σε εκτίμηση των επιπτώσεων από πλευράς κόστους-αποτελεσματικότητας και των κοινωνικών επιπτώσεων στους τομείς στους οποίους μπορεί να δραστηριοποιηθεί το Σώμα.

Κατά το 2011, ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού, θα δοκιμαστούν μέσω πιλοτικών ενεργειών ορισμένες από τις ιδέες που έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα. Η υποβολή νομοθετικής πρότασης προβλέπεται για τον επόμενο χρόνο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.