Νέες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του διασυνοριακού εθελοντισμού

Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος, 2011 | Top Post

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τα σχέδιά της για την περαιτέρω βελτίωση της αναγνώρισης και προώθησης του εθελοντισμού στην ΕΕ. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011, η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και τον εθελοντισμό επισημαίνει ένα φάσμα μέτρων που θα συμβάλλουν στην ενθάρρυνση εθελοντικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ, μεταξύ άλλων της δημιουργίας ευρωπαϊκού σώματος εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανάπτυξης «ευρωπαϊκού διαβατηρίου δεξιοτήτων». Κατ’ ουσία, αυτή είναι πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε έγγραφο πολιτικής αφιερωμένο αποκλειστικά στον εθελοντισμό.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Viviane Reding, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας, δήλωσε : «Σήμερα στην ΕΕ υπάρχουν 100 εκατομμύρια εθελοντές, που προσπαθούν να κάνουν την Ευρώπη και τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011 τονίζει τα επιτεύγματά τους, ενθαρρύνει τη συμμετοχή και άλλων πολιτών και βοηθά τους εθελοντές και τις οργανώσεις τους να επιτύχουν περισσότερα.»

Πλαίσιο

Οι εθελοντικές δραστηριότητες συμβάλλουν άμεσα στους βασικούς στόχους των πολιτικών της ΕΕ όπως την κοινωνική ένταξη, την απασχόληση, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προώθηση της ιδιότητας του πολίτη. Ωστόσο, αφενός, δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο για τις εθελοντικές δραστηριότητες και, αφετέρου, οι δεξιότητες που αποκτούν οι εθελοντές συχνά δεν αναγνωρίζονται επαρκώς. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να άρει τα εμπόδια αυτά στον εθελοντισμό, ιδίως σε διασυνοριακό επίπεδο.

Στην ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε χθες, η Επιτροπή τονίζει τα μέσα με τα οποία η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αρχίσουν να εκμεταλλεύονται πλήρως το τεράστιο δυναμικό που προσφέρεται από τις εθελοντικές δραστηριότητες.

Δράσεις για την προώθηση του εθελοντισμού στο επίπεδο της ΕΕ

Η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία μέχρι το 2012 ευρωπαϊκού σώματος εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη δημιουργία πλαισίου σχετικά με τη συνδρομή που θα παρέχουν οι ευρωπαίοι εθελοντές στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η Επιτροπή καταβάλλει επίσης προσπάθειες για την αύξηση της αναγνώρισης των δεξιοτήτων που αποκτώνται μέσω των εθελοντικών δραστηριοτήτων με την ανάπτυξη «ευρωπαϊκού διαβατηρίου δεξιοτήτων». Αυτό θα εξασφαλίσει την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων σε διασυνοριακό επίπεδο και θα παρέχει στα άτομα τη δυνατότητα τήρησης ενός μητρώου των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απέκτησαν μέσω του εθελοντισμού. Το διαβατήριο αυτό θα βασίζεται στο υφιστάμενο Europass (ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό βιογραφικό σημείωμα), το οποίο θα επιτρέπει την καταγραφή των δεξιοτήτων με διαφανή και συγκρίσιμο τρόπο.

Υπάρχουν ήδη στο επίπεδο της ΕΕ ορισμένα προγράμματα χρηματοδότησης του εθελοντισμού, από τα οποία το πιο γνωστό είναι ίσως η ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία (που αποτελεί μέρος του προγράμματος της ΕΕ «Νεολαία εν δράσει»), η οποία γιορτάζει εφέτος την πέμπτη επέτειό της. Η Επιτροπή θέλει να βασιστεί σ’ αυτές τις επιτυχίες και να θέσει ως στόχο της περισσότερους εθελοντές και σε άλλους τομείς πολιτικής.

Η Επιτροπή έχει επισημάνει επίσης συγκεκριμένα μέσα που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να κάνουν καλύτερη χρήση του δυναμικού του εθελοντισμού και καλεί τα κράτη μέλη να εγκαινιάσουν εθνικά προγράμματα για την ενθάρρυνση του διασυνοριακού εθελοντισμού.

Περισσότερες πληροφορίες

Επίσημος δικτυακός τόπος του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011: http://europa.eu/volunteering/

Ιστοσελίδα της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας Viviane Reding: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το ευρωπαϊκό σώμα εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας: IP/10/1543

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη «Νεολαία σε κίνηση», συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού διαβατηρίου δεξιοτήτων: IP/10/1124

Σύνδεσμος προς το Europass: http://europass.cedefop.europa.eu/

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.