Η ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΕΜΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Τρίτη, 31 Αύγουστος, 2010 | Top Post

Είσαι φοιτητής Καλών Τεχνών; Ζεις στην Ευρώπη; Θέλεις μέσα από την τέχνη σου να αναδείξεις τι σημαίνει φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός και να βοηθήσεις όσους βιώνουν τις συνέπειές τους; Αν σε ενδιαφέρουν τα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα, αν είσαι ενήμερος για τον αγώνα κατά της φτώχειας και έτοιμος να ζήσεις μια ανθρώπινη περιπέτεια, τότε δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής συνεργασίας για φοιτητές φωτογραφίας και άτομα που βιώνουν τις συνέπειες της φτώχειας.

Tο πρόγραμμα καλλιτεχνικής συνεργασίας αποτελεί μια από τις κεντρικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

Η τέχνη δεν μπορεί να εξαλείψει τη φτώχεια, μπορεί ωστόσο να ξαναδώσει αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους που βιώνουν τις συνέπειές της και να βοηθήσει στην επανασύσταση των κοινωνικών δεσμών. Η ζωή υπό επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης ωθεί τους ανθρώπους να επικεντρώνονται στις βασικές τους ανάγκες και να χάνουν το ενδιαφέρον τους για πολιτιστικές δραστηριότητες. Όταν όμως το άτομο ζει αποκλεισμένο από πολιτιστικά δρώμενα, περιθωριοποιείται. Συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες και δημιουργώντας, νιώθει περισσότερο ενσωματωμένος στην κοινωνία. Η πολιτιστική δράση αναβαθμίζει τον άνθρωπο ως οντότητα· του προσδίδει ταυτότητα και του επιτρέπει να ξεφύγει από τη ντροπή, η οποία αποτελεί αιτία απομόνωσης και περαιτέρω περιθωριοποίησης.

Σε κάθε κράτος μέλος θα σχηματιστούν τριάδες, αποτελούμενες από έναν φοιτητή Καλών Τεχνών, ένα άτομο που βιώνει τις συνέπειες της φτώχειας και μια ΜΚΟ. Οι συνεργάτες της ΜΚΟ θα αναλάβουν να φέρουν σε επαφή το φοιτητή με ένα άτομο που να βιώνει τη φτώχεια στην καθημερινή του ζωή και θα διευκολύνουν τις συναντήσεις μεταξύ τους. Στη συνέχεια, τα δύο μέλη της ομάδας (το καλλιτεχνικό δίδυμο) θα βγάλουν κάποιες φωτογραφίες που να αντανακλούν τις συζητήσεις που είχαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους.

Όλες οι φωτογραφίες που θα προκύψουν από τις συναντήσεις αυτές θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος που μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.2010againstpoverty.eu/artpartnerproject/index.html?langid=el. Ειδική καλλιτεχνική επιτροπή θα εξετάσει τις φωτογραφίες και θα επιλέξει πενήντα από αυτές για να συμμετάσχουν σε έκθεση που θα διοργανωθεί στα τέλη Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Όλες οι φωτογραφίες θα φέρουν την υπογραφή και των δύο μελών του καλλιτεχνικού διδύμου. Αν επιλεγεί η φωτογραφία, το καλλιτεχνικό δίδυμο θα κερδίσει αναγνώριση ευρωπαϊκού επιπέδου και θα λάβει πιστοποιητικό συμμετοχής, τον κατάλογο της έκθεσης και μια καρτ ποστάλ με τη φωτογραφία του.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 24 Σεπτεμβρίου 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία υποβολής συμμετοχών επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.2010againstpoverty.eu/artpartnerproject/index.html?langid=el.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.