Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

Τρίτη, 5 Ιανουάριος, 2010 | Top Post

100104Η αναθέρμανση της οικονομίας, η θέση της ΕΕ στον κόσμο και τα δικαιώματα των πολιτών αποτελούν προτεραιότητες της Ισπανικής προεδρίας.

Η Ισπανία ανέλαβε στην αρχή του έτους την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υπόσχεση να δώσει άμεση προτεραιότητα στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η Συνθήκη τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο, επιφέροντας ένα πλήθος αλλαγών που θα βοηθήσουν την ΕΕ να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται η αναμόρφωση της εξάμηνης, εκ περιτροπής, προεδρίας ώστε να διασφαλίζεται η στενή συνεργασία της με τα πρόσωπα που κατέχουν τα δύο νέα αξιώματα που θέσπισε η Συνθήκη, δηλαδή τον Πρόεδρο της ΕΕ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Η Ισπανία, ως η πρώτη χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία βάσει της Συνθήκης, έχει την ευκαιρία να καθορίσει την πορεία αυτής της διαδικασίας.

Το επόμενο εξάμηνο, η Ισπανία θα επιδιώξει να ενισχύσει τον ρόλο της ΕΕ στη διεθνή σκηνή, συνεργαζόμενη στενά με τον νέο Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπόι για να προβάλει την ενότητα της Ευρώπης και να βοηθήσει την Ένωση να εκφράζεται με μία φωνή.

Η Ισπανία θα συμμετάσχει επίσης στη σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών και του διπλωματικού σώματος της ΕΕ (της λεγόμενης «Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης») με επικεφαλής την Ύπατη Εκπρόσωπο, Κάθριν Άστον.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η προεδρία της ΕΕ πρέπει να συνεργάζεται στενά με τις δύο επόμενες χώρες που θα αναλάβουν την προεδρία, στην προκειμένη περίπτωση με το Βέλγιο και την Ουγγαρία. Αυτές οι τρεις προεδρίες επεξεργάζονται στην πράξη ένα κοινό δεκαοκτάμηνο πρόγραμμα.

Με τον δείκτη ανεργίας στην ΕΕ να φθάνει το 9,3% το 2009 (19,3% στην Ισπανία), θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην οικονομική ανάκαμψη. Προτεραιότητες θα αποτελέσουν επίσης η θέσπιση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση και η βελτίωση της εποπτείας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στόχος της Ισπανίας είναι επίσης να ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ισότητα των φύλων.

Η προώθηση της Ευρώπης των λαών θα ενταχθεί επίσης στην ισπανική ατζέντα, με στόχο να έρθει η ΕΕ πιο κοντά στον μέσο πολίτη μέσω της «πρωτοβουλίας πολιτών» που θέσπισε η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η Ισπανία ελπίζει επίσης να σημειώσει πρόοδο στην ενεργειακή ασφάλεια καθώς και στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ
στη διεύθυνση http://www.eu2010.es/en/index.html.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.