Η «Ημέρα της Ευρώπης 2013» στην Ελλάδα

Τετάρτη, 8 Μάιος, 2013 | Top Post

Στις 9 Μαΐου του 1950 ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ρομπέρ Σουμάν, θέτει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας, στην ιστορική πλέον Διακήρυξή του, τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Στόχος της κοινότητας αυτής θα ήταν να οδηγήσει «στη δημιουργία των πρώτων συγκεκριμένων θεμελίων μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας», η οποία με τη σειρά της θα καθιστούσε έναν νέο πόλεμο στην Ευρώπη «όχι μόνον αδιανόητο αλλά και υλικά αδύνατο». Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως  Ημέρα της Ευρώπης.

Όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στη χώρα μας η επέτειος θα εορταστεί και φέτος με πλήθος εκδηλώσεων και άλλων δράσεων. Κεντρική θέση κατέχει η εκδήλωση για την παρουσίαση της ενημερωτικής εκστρατείας «Ευρωψέματα – Ας πούμε την Αλήθεια» που διοργανώνουν στις 11 το πρωί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα) η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου . Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί επίσης η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2013 για την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του EuropeHouse (ευρωπαϊκός χώρος υποδοχής και εργασίας δημοσιογράφων και νέων) που θα λειτουργεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Η εκδήλωση απευθύνεται στον Τύπο και τα ΜΜΕ, τους εκπροσώπους νεανικών μέσων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και πολίτη (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210-7272105 ή στο e-mail [email protected]). Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στο χώρο της εκδήλωσης θα μπορούν να την παρακολουθήσουν μέσω Livestreaming στο: www.ustream.tv/channel/europarlgr.

Στον εορτασμό της επετείου συμμετέχουν και τα κέντρα ευρωπαϊκής πληροφόρησης Europe Direct σε όλη τη χώρα. Για να δείτε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή σας πατήστε εδώ.

Το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ θα συμμετέχει στους εορτασμούς με ένα διαδικτυακό αφιέρωμα στην ιστορία της Ευρώπης με τίτλο «Στις 9 Μαΐου του 1950…». Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινώντας από τις 9 Μαΐου και καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του κέντρου άρθρα που θα παρουσιάζουν με απλό και ξεκάθαρο τρόπο όλη την πορεία της Ένωσης από τη δεκαετία του ’50 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, μέσω των σελίδων του κέντρου στο Facebook και το Twitter το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, να πάρει μέρος σε κουίζ, να θέσει ερωτήσεις και, με αφορμή το…παρελθόν, να συζητήσει για το μέλλον της Ευρώπης.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.