Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τρίτη, 14 Ιούλιος, 2009 | Top Post

ceb5cf85cf81cf89cf80ceb1cf8acebaceae-cebaceaccf81cf84ceb1-ceb1cf83cf86ceaccebbceb9cf83ceb7cf82-ceb1cf83ceb8ceb5cebdceb5ceafceb1cf82Από τον Ιούνιο του 2004 οι Ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία, έχουν στη διάθεσή τους τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας, η οποία αντικατέστησε το γνωστό σε όλους μας έντυπο «Ε111».

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας απλουστεύει τις διαδικασίες και μειώνει τη γραφειοκρατία που καλούταν παλαιότερα να αντιμετωπίσει κανείς σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθενείας στο εξωτερικό, επιτρέποντας στον κάτοχό της να έχει την ίδια πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη του δημόσιου τομέα (π.χ. σε έναν γιατρό, ένα φαρμακείο, ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο υγειονομικής περίθαλψης) με τους υπηκόους της χώρας, την οποία επισκέπτεται. Εάν πρέπει να λάβει ιατρική φροντίδα σε μια χώρα που επιβάλλει χρεώσεις για την υγειονομική περίθαλψη, ο ασθενής θα αποζημιωθεί είτε αμέσως είτε μετά την επιστροφή του στη χώρα του. Η κάρτα εκδίδεται δωρεάν από τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθενείας στην επίσημη γλώσσα του κράτους-μέλους, από το οποίο προέρχεται ο κάτοχός της, αλλά φέρει κοινή απεικόνιση, έτσι ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από το ιατρικό προσωπικό ακόμη και αν δεν αυτό δεν μιλά την ίδια γλώσσα. Καλύπτει όλες τις μορφές περίθαλψης με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ο ασθενής ταξιδεύει με σκοπό τη θεραπευτική αγωγή ή το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει προϋπήρχε. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει ωστόσο να έχουν υπ’ όψιν τους ότι η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο του κρατικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και δεν αντικαθιστά την επιπλέον ασφάλεια ταξιδίου.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας χρησιμοποιείται από 180 εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, δηλαδή περίπου 35% του συνολικού πληθυσμού της Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο έκδοσης και χρήσης της κάρτας επικοινωνήστε με το κέντρο μας ή πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ειδική ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.