ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ: ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Τρίτη, 28 Σεπτέμβριος, 2010 | Top Post

Παρουσιάστηκε σήμερα η νέα στρατηγική που υιοθέτησε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Καθηγ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, με στόχο τη βελτιώση της ποιότητας της ευρωπαϊκής διοίκησης και την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Η στρατηγική αυτή θα αποτελέσει τη βάση για το έργο του Διαμεσολαβητή κατά τη διάρκεια της νέας θητείας του (2009-2014).  Το κείμενο περιγράφει την πρόθεση του Διαμεσολαβητή ο θεσμός να ανταποκριθεί  ακόμα καλύτερα στις προσδοκίες των καταγγελόντων και άλλων παραγόντων, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του ως εναλλακτικού μέσου επίλυσης διαφορών με την ευρωπαϊκή διοίκηση και να αναγνωριστεί ως η κινητήριος δύναμη πίσω από την αναγωγή του πολίτη σε επίκεντρο της ευρωπαϊκής διοικητικής κουλτούρας.

Όπως εξήγησε ο κος Διαμαντούρος: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να τιμήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους πολίτες της με τη Συνθήκη της Λισαβόνας σχετικά με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την ενίσχυση της διαφάνειας και την αύξηση των δυνατοτήτων συμμετοχής στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ένωσης. Ελπίζω η στρατηγική που υιοθέτησα να λειτουργήσει ως ένας χρήσιμος οδηγός για τις δεσμεύσεις του Διαμεσολαβητή τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και απέναντι στους άλλους ενδιαφερόμενους παράγοντες και τους θεσμούς.»

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες του Διαμεσολαβητή

Οι κύριοι στόχοι του Διαμεσολαβητή για τη νέα του θητεία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

– να υπάρξει αμφίδρομη επικοινωνία με τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω (α) της τακτικής συγκέντρωσης σχολίων και παρατηρήσεων από τους καταγγέλοντες, (β) της περαιτέρω ενίσχυσης των επαφών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, (γ) της ανάπτυξης συνεργασιών με την κοινωνία των πολιτών, και (δ) του καθορισμού άριστων πρακτικών σε επίπεδο ΕΕ (μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαμεσολαβητών), αλλά και πέρα από αυτό.

– να επιταχυνθεί η παραγωγή αποτελεσμάτων, μέσω της ανάπτυξης απλοποιημένων διαδικασιών με στόχο, όπου αυτό είναι δυνατό, την ταχεία επίλυση των καταγγελιών.

– να υπάρξει ένας θετικός αντίκτυπος στη διοικητική κουλτούρα της Ένωσης, μέσω της έναρξης περισσότερων αυτεπάγγελτων ερευνών για τα συστημικά προβλήματα των ευρωπαϊκών θεσμών και μέσω της ενεργότερης συμμετοχής του σε διαβουλεύσεις για πολιτικές της ΕΕ που σχετίζονται με την εντολή του.

–   να βελτιωθεί η ενημέρωση του κοινού για τις υποθέσεις που αναλαμβάνει και να εξευρεθούν νέοι τρόποι για να ενημερώνονται οι πολίτες και άλλοι παράγοντες για το πώς ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και το Δίκτυο Ευρωπαίων Διαμεσολαβητών μπορούν να τους βοηθήσουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους.

Το πλήρες κείμενο της στρατηγικής διατίθεται σε τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά) στη διεύθυνση: http://www.ombudsman.europa.eu/resources/strategy.faces

Η νέα οπτική ταυτότητα του Διαμεσολαβητή

Παράλληλα, παρουσιάστηκα και η καινούργια οπτική ταυτότητα του Διαμεσολαβητή, συμπεριλαμβανομένου του καινούργιου λογότυπου του θεσμού. Το λογότυπο αυτό έχει σχεδιαστεί με στόχο να διευκολύνει την προσπάθεια του Διαμεσολαβητή να επικοινωνήσει με ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ακροατηρίων, ενώ ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει την ταυτότητα και τις αξίες του. Τα χρώματα αποσκοπούν στο να παραπέμπουν στη σημαία της ΕΕ, ενώ το κυκλικό σχήμα αντιπροσωπεύει την ενότητα και τη συναίνεση. Τα βέλη και τα σημεία εξίσωσης που περιλαμβάνονται στο λογότυπο  συμβολίζουν αντίστοιχα την ανταλλαγή και το διάλογο, καθώς και την ισότητα και τη δικαιοσύνη, κεντρικά χαρακτηριστικά της προσέγγισης του Διαμεσολαβητή απέναντι στους πολίτες και την καλή διακυβέρνηση.

Τι είναι ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής διερευνά καταγγελίες για περιπτώσεις κακοδιοίκησης στους θεσμούς και τα όργανα της ΕΕ.  Κάθε πολίτης ή κάτοικος της ΕΕ, καθώς και κάθε επιχείριση ή ένωση που έχει την έδρα της σε κάποιο κράτος-μέλος, μπορεί να υποβάλει μια καταγγελία στο Διαμεσολαβητή. Ο Διαμεσολαβητής προσφέρει ένα γρήγορο και ευέλικτο τρόπο δωρεάν επίλυσης τυχόν διαφορών με την ευρωπαϊκή διοίκηση.  Για περισσότερς πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.ombudsman.europa.eu/home.faces.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.