ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Δευτέρα, 6 Σεπτέμβριος, 2010 | Top Post

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν χθες σε μια πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία μιας σειράς νέων αρχών που θα εποπτεύουν το χρηματοπιστωτικό, τον ασφαλιστικό και τον επενδυτικό τομέα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως εξηγεί ο Επίτροπος για Θέματα Εσωτερικής Αγοράς, κος  Michel Barnier, η δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί το μέσο για την αποτροπή μελλοντικών οικονομικών κρίσεων, σαν και αυτήν που ξέσπασε στα τέλη του 2008. Και προσθέτει:  «Οι εταιρίες και οι αγορές λειτουργούν κατά κύριο λόγο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και πλέον θα έχουμε στη διάθεσή μας τέσσερις αξιόπιστες αρχές που θα παρακολουθούν τους μακροοικονομικούς κινδύνους και θα επιβλέπουν τις αγορές, τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες.»

Τα ευρωπαϊκά όργαναν κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικών Κινδύνων (European Systemic Risk Board – ESRB) και τριών Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας (European Supervision Authorities – ESAs). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικών Κινδύνων θα αναπτύξει μια προκαθορισμένη σειρά δεικτών που θα επιτρέπουν την ομοιόμορφη αξιολόγηση των κινδύνων συγκεκριμένων διασυνοριακών οικονομικών θεσμών. Όσον αφορά στις Ευρωπαϊκές Αρχές Εποπτείας, η πρώτη  θα επιβλέπει το χρηματοπιστωτικό τομέα. Η δεύτερη τις εταιρίες που προσφέρουν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Και η τρίτη τις ευρωπαϊκές αγορές χρεογράφων.  Οι νέες αυτές αρχές αναμένεται να ιδρυθούν τον Ιανουάριο του 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε επίσης:

– το Δελτίο Τύπου της 23ης Σεπτεμβρίου 2009, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις νομοθετικές προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας στην Ευρώπη

την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

– το πλήρες κείμενο της Δήλωσης του Επιτρόπου για Θέματα Εσωτερικής Αγοράς Michel Barnier για την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.