ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δευτέρα, 29 Μάρτιος, 2010 | Top Post

Η Υπηρεσία Προσανατολισμού των Πολιτών (CSS) είναι μια ομάδα ανεξάρτητων νομικών εμπειρογνωμόνων που παρέχει δωρεάν εξειδικευμένες συμβουλές σχετικά με τα δικαιώματά σας στην ΕΕ – στη γλώσσα σας και μέσα σε μια εβδομάδα από την ημερομηνία που θα υποβάλλετε το ερώτημά σας.

Πιο συγκεκριμένα, η CSS μπορεί :

– να σας παρέχει διευκρινίσεις για την ευρωπαϊκή νομοθεσία που εφαρμόζεται στην περίπτωσή σας,
– να εξηγήσει πώς μπορείτε να ασκήσετε τα δικαιώματά σας ως πολίτης της ΕΕ και πώς να τα διεκδικήσετε ακόμη και με ένδικα μέσα,
– να σας παραπέμψει, εφόσον χρειάζεται, σε άλλη, πιο κατάλληλη υπηρεσία,
– να σας συμβουλεύσει για τα δικαιώματα που έχετε ως καταναλωτής.

Η Υπηρεσία δέχεται ερωτήματα που υποβάλλονται από ιδιώτες, υπήκοους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας ή του Λιχτενστάιν, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών, εφόσον έχουν παράγωγα δικαιώματα βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, π.χ. είναι μέλη οικογένειας υπηκόου της ΕΕ ή διαμένουν σε χώρα της ΕΕ, καθώς και ευρωπαϊκές ή εθνικές υπηρεσιών παροχής πληροφοριών και συμβουλών για λογαριασμό μεμονωμένων ατόμων και εμπορικούς φορείς, υπό τον όρο το ερώτημα να αφορά τα δικαιώματα ενός ή περισσότερων εργαζομένων.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κατηγορίες ερωτημάτων που δεν μπορούν να απαντηθούν, καθώς δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της CSS, όπως απλές ερωτήσεις για παροχή πληροφοριών που μπορούν να απαντηθούν μέσω γενικότερων υπηρεσιών πληροφόρησης ή βάσεων δεδομένων, ερωτήσεις που αφορούν μόνο μια χώρα, ερωτήσεις που εμπίπτουν αποκλειστικά στην εθνική νομοθεσία (όχι στην κοινοτική), ερωτήσεις σχετικές με τη χορήγηση επιδοτήσεων ή χρηματοδότησης στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ερωτήσεις που υποβάλλουν επιχειρήσεις, αλλά δεν αφορούν τα δικαιώματα μεμονωμένων εργαζομένων, ερωτήματα σχετικά με υποτροφίες και δάνεια για ερευνητές και σπουδαστές ή ερωτήματα που υποβάλλουν εμπορικές οργανώσεις, π.χ. δικηγορικά γραφεία. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή όμως ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται από τους συνεργάτες της CSS στην κατάλληλη πηγή πληροφόρησης, είτε αυτή βρίσκεται σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους είτε μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας είτε μέσω του τοπικού κέντρου πληροφόρησης Europe Direct, το οποίο θα αναλάβει να μεταβιβάσει το αίτημα στην Υπηρεσία Προσανατολισμού.  Οι απαντήσεις της Υπηρεσίας κοινοποιούνται στους ενδιαφερόμενους είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω τηλεφώνου. Εάν δεν λάβετε απάντηση μέσα σε επτά ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του ερωτήματός σας, μπορείτε να ενημερώσετε την Υπηρεσία, στέλνοντας ένα e-mail στη διεύθυνση [email protected].

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Υπηρεσία και παραδείγματα υποθέσεων που διευθέτησε επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα στη διεύθυνση
http://ec.europa.eu/citizensrights/front_end/index_el.htm
.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.