Αύριο ψηφίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πακέτο μέτρων για την καλύτερη εποπτεία των τραπεζών και την προστασία καταθετών και φορολογουμένων

Δευτέρα, 14 Απρίλιος, 2014 | Top Post

Την Τρίτη οι ευρωβουλευτές αναμένεται να συζητήσουν και να εγκρίνουν το πακέτο μέτρων, με το οποίο θα διασφαλισθεί ότι οι τράπεζες θα επωμίζονται την ευθύνη τής εκάστοτε αποτυχίας τους αντί να στηρίζονται στους φορολογούμενους για τη διάσωσή τους. Με τα μέτρα αυτά, που αφορούν τόσο τις προβληματικές τράπεζες όσο και το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, ολοκληρώνεται το (ήδη λειτουργικό) ενιαίο σύστημα εποπτείας των τραπεζών και η ΕΕ οδηγείται στο δρόμο της τραπεζικής ένωσης.

Με τους κανόνες σχετικά με την «εξυγίανση των τραπεζών» θα διασφαλισθεί ότι οι κύριοι δικαιούχοι μιας τράπεζας (μέτοχοι και ομολογιούχοι) θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις απώλειες, αν η εν λόγω τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα. Οι τράπεζες οφείλουν, επίσης, να τροφοδοτούν τα αποθεματικά κεφάλαια στα οποία θα πρέπει να καταφεύγουν (πριν από τα χρήματα των φορολογουμένων), σε περίπτωση περαιτέρω απωλειών.

Οι χώρες που συμμετέχουν στην τραπεζική ένωση θα μοιραστούν το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών ύψους 55 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να δημιουργηθεί σταδιακά σε διάρκεια άνω των 8 ετών. Οι χώρες εκτός τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα δικό τους ταμείο ύψους έως 1% των καλυπτόμενων καταθέσεων, μέσα σε 10 χρόνια.

Η κάθε τράπεζα οφείλει να έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη διάθεσή της, που θα διασφαλίζει την αναδιάρθρωση ή εκκαθάρισή της με μεθοδευμένο τρόπο.

Με την επικαιροποίηση του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, οι χώρες της ΕΕ θα υποχρεώνονται να δημιουργήσουν δικά τους συστήματα που θα χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες και θα διασφαλίζουν την αποζημίωση των κατόχων εγγυημένων καταθέσεων, σε περίπτωση αδυναμίας μιας τράπεζας να αποζημιώσει η ίδια τους φορολογούμενους.

Συζήτηση: Τρίτη 15 Απριλίου

Ψηφοφορία: Τρίτη 15 Απριλίου

Διαδικασία: συνήθης νομοθετική διαδικασία (πρώην συναπόφαση), συμφωνία σε 1η ανάγνωση (νομοσχέδιο για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης και οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών) και συμφωνία σε 2η ανάγνωση (οδηγία για το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων)

Συνέντευξη Τύπου: Δευτέρα 14 Απριλίου, στις 5 μ.μ (τοπική ώρα Γαλλίας) για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης, και

Τρίτη 15 Απριλίου, στις 4 μ.μ (τοπική ώρα Γαλλίας) για την τραπεζική ένωση (εισηγητές και επίτροπος Barnier)

Twitter: #SRM, #DGS, #BRRD, #bankingunion

Περισσότερες πληροφορίες
Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.