Από την 1η Ιουλίου οι Eυρωπαίοι εξαγωγείς θα επωφελούνται από τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Νότιας Κορέας

Παρασκευή, 1 Ιούλιος, 2011 | Top Post

Η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-Νότιας Κορέας (ΣΕΣ), η πρώτη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με ασιατική χώρα, θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου 2011. Πρόκειται για μια μοναδική στο είδος της συμφωνία, όσον αφορά το πεδίο που καλύπτει και την ταχύτητα της δασμολογικής απελευθέρωσης και ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση μη δασμολογικών φραγμών σε όλους τους κλάδους, όπως, μεταξύ άλλων, την αυτοκινητοβιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τις ηλεκτρικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης. Η Νότια Κορέα και η ΕΕ θα καταργήσουν το 98,7% των δασμών επί της εμπορικής αξίας μέσα σε 5 χρόνια από την έναρξη ισχύος της ΣΕΣ. Πριν από τη λήξη των μεταβατικών περιόδων θα καταργηθούν οι δασμοί εισαγωγής σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα και στα περισσότερα γεωργικά προϊόντα, με λίγες εξαιρέσεις, όπως το ρύζι.

«Η εν λόγω συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών είναι η πιο φιλόδοξη εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η ΕΕ και θα επιφέρει καθοριστικές αλλαγές στους όρους που διέπουν τις εμπορικές μας σχέσεις με την Ασία», δήλωσε ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, κ. Karel De Gucht. «Θα μειώσουμε τους εισαγωγικούς δασμούς ώστε οι ευρωπαίοι εξαγωγείς να εξοικονομήσουν 850 εκατ. ευρώ σε δασμούς ήδη από το πρώτο έτος. Το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί μόλις καταργηθούν όλοι οι δασμοί.»

Σύμφωνα με μία μελέτη, η συμφωνία αυτή εκτιμάται να οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό των διμερών εμπορικών συναλλαγών ΕΕ-Νότιας Κορέας μέσα στην επόμενη εικοσαετία, σε σύγκριση με την εξέλιξη που θα υπήρχε χωρίς την ΣΕΣ― μια άλλη μελέτη προβλέπει ότι οι εξαγωγές της ΕΕ θα ανέλθουν στα 19 δις. ευρώ χάρη στην ΣΕΣ.

Η ΣΕΣ θα προωθήσει επίσης την πρόσβαση σε νέες αγορές υπηρεσιών και επενδύσεων και θα επιτρέψει να γίνουν σημαντικά βήματα προόδου σε τομείς όπως η διανοητική περιουσία, οι κρατικές προμήθειες, η πολιτική ανταγωνισμού, το εμπόριο και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Ιστορικό

Οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΕΣ μεταξύ ΕΕ-Νότιας Κορέας άρχισαν τον Απρίλιο του 2007 και χρειάστηκαν 8 κύκλοι διαπραγματεύσεων μέχρι να είναι η συμφωνία έτοιμη για μονογράφηση στις 15 Οκτωβρίου 2009. Η συμφωνία υπέγράφη από τον επίτροπο εμπορίου της ΕΕ, κ. Karel De Gucht, τον βέλγο υπουργό εξωτερικών, κ. e Belgian Steven Vanackere, ως εκπρόσωπο της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τον κορεάτη υπουργό εμπορίου, κ. Kim Jong-hoon, στις 6 Οκτωβρίου 2010 και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Φεβρουαρίου 2011. Πρόκειται να τεθεί προσωρινά σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011. Αυτό σημαίνει ότι η ΣΕΣ θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, εν αναμονή της πλήρους έναρξης ισχύος της αμέσως μόλις επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις νομοθεσίες και τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτά.

Οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ – Νότιας Κορέας ανήλθαν στα 66 δις. ευρώ το 2010. Η ΕΕ παρουσιάζει σήμερα έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου έναντι της Νότιας Κορέας, αν και η τάση δείχνει ότι η αγορά της Κορέας παρέχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Για προϊόντα όπως χημικά, φάρμακα, εξαρτήματα αυτοκινήτων, βιομηχανικές μηχανές, υποδήματα, ιατρικός εξοπλισμός, μη σιδηρούχα μέταλλα, σίδηρο και χάλυβα, δέρμα και γούνα, μαλλί, κεραμικά και είδη από γυαλί, η ΕΕ απολαμβάνει ένα σταθερό εμπορικό πλεόνασμα. Ομοίως, για τα γεωργικά προϊόντα η Νότια Κορέα είναι μία από τις πολυτιμότερες εξαγωγικές αγορές παγκοσμίως για τους αγρότες της ΕΕ, με ετήσιες πωλήσεις που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Στον τομέα των υπηρεσιών, η ΕΕ παρουσιάζει πλεόνασμα με τη Νότια Κορέα ίσο με 2,1 δισ. ευρώ, με εξαγωγές αξίας 6 δισ. ευρώ το 2009 και εισαγωγές 3,9 δισ. ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-Νότιας Κορέας στο διαδίκτυο:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=443&serie=273&langId=en

Τα 10 βασικά οφέλη που απορρέουν από τη συμφωνία:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2010/october/tradoc_146695.pdf

Οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-Νότιας Κορέας

http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/bilateral-relations/countries/korea/

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.