«Erasmus για όλους» και «Δημιουργική Ευρώπη» 2014-2020

Πέμπτη, 24 Νοέμβριος, 2011 | Top Post

Η Επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου ανακοίνωσε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δύο νέα προγράμματα, το «Erasmus για όλους», που αφορά την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την νεολαία και τον αθλητισμό  και το «Δημιουργική Ευρώπη», που αφορά τον πολιτισμικό και την δημιουργικό τομέα.

«Erasmus για όλους»

Σχεδόν διπλάσιος αριθμός φοιτητών θα έχει την ευκαιρία για σπουδές ή κατάρτιση στο εξωτερικό με υποτροφία από το Erasmus.Ανάμεσά τους θα βρίσκονται σχεδόν 3 εκατομμύρια φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητές επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από ένα νέο πρόγραμμα εγγυήσεων δανείων. Το πρόγραμμα Erasmus για όλους, που θα έχει επταετή διάρκεια και συνολικό προϋπολογισμό ύψους 19 δισ. ευρώ, προβλέπεται να ξεκινήσει το 2014.

Ιστορικό:

Το πρόγραμμα «Erasmus για όλους» θα συγκεντρώσει όλα τα υπάρχοντα ενωσιακά και διεθνή προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η αποδοτικότητα και  θα διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων για υποτροφία.

Η Επιτροπή προτείνει αύξηση κατά περίπου 70% σε σύγκριση με τον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό, ώστε να διατεθεί ποσό 19 δισ. ευρώ για το νέο πρόγραμμα στην περίοδο 2014-2020. Τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης θα δαπανηθούν για υποτροφίες κινητικότητας με στόχο την αύξηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων.

Το νέο πρόγραμμα θα υποστηρίζει τρεις κατηγορίες δράσεων:

-ευκαιρίες μάθησης για τα άτομα, εντός και εκτός της ΕΕ

-συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οργανώσεων νέων, επιχειρήσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών και ΜΚΟ

-και υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και να δοθεί προώθηση στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Για περισσότερες πληροφορίες :

Βλ. επίσης MEMO/11/818

http://ec.europa.eu/education/erasmus-for-all

Δικτυακός τόπος της Επιτρόπου κ. Βασιλείου:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δικτυακός τόπος Education and Training

«Δημιουργική Ευρώπη»

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, του πολιτισμού, της μουσικής, των παραστατικών τεχνών, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των συναφών κλάδων θα λάβουν μεγαλύτερη υποστήριξη από την ΕΕ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με προτεινόμενο προϋπολογισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, το πρόγραμμα θα παρέχει μια απόλυτα αναγκαία τόνωση για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα, που αποτελούν σημαντική πηγή απασχόλησης και ανάπτυξης στην Ευρώπη. Το νέο πρόγραμμα θα διαθέσει περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του κινηματογραφικού και του οπτικοακουστικού τομέα (πεδίο που καλύπτεται από το τρέχον πρόγραμμα «MEDIA») και σχεδόν 500 εκατ. ευρώ για τον πολιτισμό. Η Επιτροπή προτείνει επίσης τη διάθεση περισσότερων από 210 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρούς φορείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποσό έως 1 δισ. ευρώ με τη μορφή τραπεζικών δανείων, καθώς και σε περίπου 60 εκατ. ευρώ ως υποστήριξη για τη συνεργασία σε επίπεδο πολιτικής και για καινοτόμες προσεγγίσεις όσον αφορά τη δημιουργία ακροατηρίου και την κατάρτιση νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Ιστορικό:

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα αξιοποιεί την πείρα και την επιτυχία των προγραμμάτων «Πολιτισμός» και «MEDIA», που στήριξαν τον πολιτιστικό και οπτικοακουστικό τομέα για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός ύψους 1,8 δισ. ευρώ του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» συνιστά αύξηση κατά 37% των σημερινών επιπέδων χρηματοδότησης.

Η στήριξη της ΕΕ θα βοηθά τους τομείς αυτούς να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τις ευκαιρίες που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση. Επιπλέον, θα τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν επιτυχώς προκλήσεις όπως ο κατακερματισμός της αγοράς και οι δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ενώ θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη χάραξη πολιτικής, καθιστώντας ευκολότερη την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

MEMO/11/819

http://ec.europa.eu/culture/creative-europe/

http://ec.europa.eu/culture/

http://ec.europa.eu/culture/media

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.