ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ – Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ

Τρίτη, 15 Νοέμβριος, 2011 | Εκδηλώσεις

Εκδήλωση για τις γλωσσικές πτυχές του έργου του ιστορικού των ιδεών Π. Κονδύλη

Η Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνουν την 21η Νοεμβρίου στην Αθήνα δημόσια συζήτηση με τίτλο «Π. Κονδύλης: Η μετάφραση ως μέθοδος»,  θέλοντας να αναδείξουν τις γλωσσικές και μεταφραστικές πτυχές του έργου του ιστορικού των ιδεών Π.  Κονδύλη (1943-1998), ο οποίος μετέφρασε στα ελληνικά και επιμελήθηκε την έκδοση κλασικών κειμένων της δυτικής παράδοσης στον τομέα των κοινωνικών επιστημών.

Από μεταφραστικής πλευράς: ο Λ. Αναγνώστου θα παρουσιάσει τις ιδιαιτερότητες της μετάφρασης του έργου του ΠΚ από τα γερμανικά στα ελληνικά, ο Κ. Κουτσουρέλης θα αναφερθεί στη μετάφραση ως πολιτική και ο Μ. Παπανικολάου θα μιλήσει για τον Κονδύλη ως μεταφραστή των κειμένων του.

Σε μία ευρύτερη γλωσσική προοπτική: ο Π. Χριστιάς θα αναλύσει τη γραφή σε συνάρτηση με το υποκειμενικό αίσθημα ισχύος του Κονδύλη ενώ ο F. Horst θα εξετάσει τη γλώσσα σε συνδυασμό με τη αντίληψη της πραγματικότητας. Τέλος, ο Φ. Δημητρίου θα αναφερθεί στα κατάλοιπα του ΠΚ για την κοινωνική οντολογία.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Α. Καϊσης.

Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι ένας θεσμός που φέτος κλείνει 10 χρόνια. Καθιερώθηκε το 2001 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και να προωθήσει τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης. Με την ευκαιρία της ημέρας γλωσσών (26.09) οργανώνονται  εκδηλώσεις ανά την Ευρώπη, τόσο στις 26 Σεπτεμβρίου, όσο και κατά τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Ενδεικτικά, μεταξύ των εκδηλώσεων, τη συνδιοργάνωση των οποίων έχει αναλάβει το  2011 το Παράρτημα της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Επιτροπής στην Ελλάδα, περιλαμβάνεται η προβολή του ντοκιμαντέρ των Ε.Λαλουδάκη και M. Pizzocaro για την τσακωνική διάλεκτο (Αθήνα, 13 Οκτωβρίου) και η ημερίδα για την ελληνική γλώσσα στην Ευρώπη (Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου).

Πρακτικές λεπτομέρειες για την εκδήλωση

Χώρος: Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14, Αθήνα

Ημερομηνία: Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, 7 μ.μ.

Πρόγραμμα: Σύντομες εισηγήσεις των ομιλητών και συζήτηση με το κοινό.

Γλώσσες: Ελληνικά και γερμανικά (θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία)

Περισσότερες πληροφορίες

Τηλ.: 210 3661043 (Ινστιτούτο Γκαίτε)
[email protected] (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.