Αθήνα, 9/1/2014: Καταχώρηση 100 Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων ως Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.
Εκδήλωση για την Καταχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση 100 Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων ως Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη) διοργανώνουν την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο Ίδρυμα «Β. & Μ. Θεοχαράκη».
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, κ. Dacian Ciolos και η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής & Αλιείας της ΕΕ, κυρία Μαρία Δαμανάκη.
Πατήστε εδώ για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Με αφορμή την εκδήλωση, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε:
«Πρόσφατα, το ντοματάκι Σαντορίνης προστέθηκε στον ήδη μακρύ κατάλογο Ελληνικών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Πριν λίγο καιρό, το ελαιόλαδο Μεσσαράς απέκτησε τον τίτλο της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ). Το ευρωπαϊκό μερίδιο των σχετικών Ελληνικών προϊόντων έφθασε το 10% περίπου το 2010, γεγονός που κατέτασσε τη χώρα στην 7η θέση μεταξύ των 27, τότε, κρατών μελών. Η ανώτερη ποιότητα και η αναγνωρισμένη ιδιαιτερότητα των προϊόντων της αποτελούν δυνατά σημεία της Ελληνικής γεωργίας. Τα χαρακτηριστικά δε αυτά όχι μόνο αναγνωρίζει αλλά και προστατεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με τις γεωγραφικές ενδείξεις, ο καταναλωτής είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, ο γεωργός επικοινωνεί καλύτερα την ποιότητα των προϊόντων του και ενισχύει τη θέση του στην τροφική αλυσίδα, ενώ αυξάνει τις δυνατότητες πωλήσεων. Το μέλλον λοιπόν για την Ελληνική γεωργία βρίσκεται εκεί, στην ανάπτυξη και τη προώθηση τέτοιων προϊόντων. Οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι βασικό εργαλείο για την εμπορία ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, η παραγωγή των οποίων αποτελεί παράδοση για τους Έλληνες γεωργούς. Και φυσικά, σε καιρούς δύσκολους, η γεωργία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη στην Ελλάδα».