08/04/2009: Η Ευρωπαϊκή Ένωση & οι Γειτονικές της Χώρες

Πέμπτη, 9 Απρίλιος, 2009 | Εκδηλώσεις

To Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και  το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του ελληνικού δικτύου Europe Direct, διοργάνωσαν την Τετάρτη  8 Απριλίου 2009, στις 19:30, στην «Αίθουσα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» του Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Αμαλίας 56, Μετρό Ακρόπολη), διάλεξη της Καθηγήτριας Helen Wallace με τίτλο «The European Union & its Neighborhood: the Need for a Rethink».

Στις 7 Μαΐου 2009 η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία θα ανακοινώσουν επίσημα την καινούργια «Eastern Partnership», που προτάθηκε αρχικά από την Πολωνία και τη Σουηδία. Στην ομιλία της, η κα Wallace ανέπτυξε τις διαφορετικές πτυχές της νέας αυτής πρωτοβουλίας, η οποία βασίζεται σε δύο πυλώνες.
Διμερώς περιλαμβάνει Συμφωνίες Σύνδεσης, οικονομική εμβάθυνση με τη δημιουργία ελευθέρων ζωνών συναλλαγών με κάθε χώρα και μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια. Στην πολυμερή της διάσταση επικεντρώνεται στη δημιουργία τεσσάρων θεματικών δράσεων, στους τομείς της δημοκρατικής διακυβέρνησης, οικονομική εμβάθυνσης, ενέργειας και των πολιτιστικών επαφών και βασίζεται σε μια θεσμική δομή με συναντήσεις ηγετών, υπουργών και ειδικών επιστημόνων.
Η κα Wallace προειδοποίησε για σημαντικές παραμέτρους που μέχρι τώρα δεν έχουν αναλυθεί ξεκάθαρα στην καινούρια πρωτοβουλία και αφορούν: Τη συνεργασία στους τομείς Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφαλείας και άμυνας, τις «παγωμένες συγκρούσεις» στο εσωτερικό και ανάμεσα σε κάποιες χώρες, το ρόλο της Ρωσίας και της Τουρκίας στην καινούρια πρωτοβουλία και τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.
Τελειώνοντας τη διάλεξη, η Καθηγήτρια Wallace κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει μια πιο λεπτομερή πολιτική. Προς το σκοπό αυτό,

(i) η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει τον διαχωρισμό μεταξύ των χωρών που αποτελούν πραγματικά ή εν δυνάμει υποψήφια μέλη και ανάμεσα σε αυτές που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία,

(ii) περισσότερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη των πολιτικών της ΕΕ σε σχέση με τις πολιτικές άλλων διεθνών οργανισμών προς την περιοχή και

(iii) τέλος, η επιτυχία της πρωτοβουλίας απαιτεί την ενασχόληση περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ στην ανάπτυξη της «Eastern Partnership».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Eastern Partnership επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

http://ec.europa.eu/external_relations/eastern/index_en.htm

http://www.eliamep.gr/en/frontpage/top-story-2/generating-georgias-input-for-eastern-partnership/

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                               
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.