Η Επιτροπή πραγματοποιεί διαβούλευση με θέμα το πώς οι αναθεωρημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις στον τραπεζικό τομέα έχουν επηρεάσει τον δανεισμό
Στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ΕΕ, όπως και πολλές άλλες έννομες τάξεις, θέσπισε αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες.
Σήμερα, η Επιτροπή αρχίζει διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι από τους κανόνες αυτούς λειτούργησαν στην πράξη – για παράδειγμα, αν έχουν επηρεάσει τη χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής. Κατά τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας που οδήγησε στη θέσπιση των νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων, ο νομοθέτης της ΕΕ ανέθεσε στην Επιτροπή να εξετάσει αυτά τα θέματα.
Ο κ. Jonathan Hill, Επίτροπος αρμόδιος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την Ένωση Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Κεφαλαιαγορών, θα κηρύξει την έναρξη των διαβουλεύσεων στο βρετανικό σκέλος του «Investment Roadshow», της περιοδείας για την προσέλκυση επενδύσεων με σκοπό την προώθηση του επενδυτικού σχεδίου ύψους 315 δισ. ευρώ της ΕΕ (IP/14/2128): «Η τραπεζική χρηματοδότηση έχει και θα εξακολουθήσει να έχει κεντρικό ρόλο στην οικονομία μας· είτε πρόκειται για χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις, είτε για μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές. Ο κανονισμός και η οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν αποκαταστήσει την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, καθώς και την εμπιστοσύνη σε αυτόν. Πρόκειται για στόχους ζωτικής σημασίας στην επίτευξη των οποίων έχει συμβάλει η νομοθεσία, αλλά είναι σκόπιμο να θέσουμε το ερώτημα αν οι κανόνες είχαν ανεπιθύμητες συνέπειες. Το ερώτημα αυτό αποτελεί μέρος της δέσμευσής μας για βελτίωση της νομοθεσίας και μας βοηθά να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στη διαχείριση του κινδύνου και την προώθηση της ανάπτυξης.»
Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες καθορίζονται στον κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (ΚΚΑ) και στην οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (ΟΚΑ IV). Παράλληλα με την πρόβλεψη ισχυρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα, ο κανονισμός υποχρεώνει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις των απαιτήσεων αυτών για τη χορήγηση δανείων σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στον τομέα των υποδομών.
Μεταξύ των ερωτήσεων που επιδιώκεται να απαντηθούν μέσω της διαβούλευσης είναι:
– Σε ποιο βαθμό έχουν επηρεάσει ο ΚΚΑ και η ΟΚΑ IV το επίπεδο των κεφαλαίων των τραπεζών;
– Οι νέες απαιτήσεις είναι όλες, και σε όλες τις περιπτώσεις, ανάλογες με τους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν;
– Ποιοι είναι οι κανόνες που έχουν επιπτώσεις στη χορήγηση δανείων προς τις μικρότερες επιχειρήσεις και στη χρηματοδότηση έργων υποδομής;
– Θα μπορούσαν να απλουστευθούν ή να διαφοροποιηθούν ορισμένοι από τους κανόνες με βάση τον κίνδυνο ή το μέγεθός τους, χωρίς να θίγονται οι στόχοι της οικονομικής ευρωστίας και της σταθερότητας των τραπεζών;
Η σημερινή δημόσια διαβούλευση έχει ως στόχο να ληφθεί το ευρύτερο δυνατό φάσμα απόψεων από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τα διάφορα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, το οποίο θα βοηθήσει την Επιτροπή να συντάξει την έκθεσή της. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει έκθεση αποτελεσμάτων και θα διοργανώσει δημόσια ακρόαση εντός του έτους, για την προετοιμασία της τελικής έκθεσης της Επιτροπής το 2016.
Οι τυχόν μελλοντικές δράσεις της Επιτροπής θα έχουν ως στόχο την προάσπιση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τον πρωταρχικό στόχο της στήριξης της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην ΕΕ.
Πέραν της στήριξης που παρέχεται στην Επιτροπή για την εκπλήρωση της υποχρέωσής της όσον αφορά την υποβολή έκθεσης, η διαβούλευση αυτή ανταποκρίνεται επίσης στις προσπάθειες της Επιτροπής για την προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων, όπως ορίζεται στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του Προέδρου, με το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ (IP/14/2128) που αποσκοπεί στη βελτίωση του περιβάλλοντος για τις επενδύσεις στην Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά τις ΜΜΕ και τα έργα υποδομών, καθώς και με τη δέσμευση της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας (IP/15/4988), ούτως ώστε η νομοθεσία της ΕΕ να επιτυγχάνει τους στόχους για τους οποίους θεσπίζεται, χωρίς να επιβάλλει περιττές επιβαρύνσεις.
Ιστορικό
Ο ΚΚΑ και η ΟΚΑ IV καθορίζουν έναν πιο συνετό ορισμό του επιλέξιμου κεφαλαίου και απαιτούν υψηλότερα ελάχιστα κανονιστικά κεφάλαια από όλες τις τράπεζες της ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια τα οποία είναι υποχρεωμένες να έχουν οι τράπεζες αντανακλούν επαρκώς τους κινδύνους που αναλαμβάνουν. Επιπλέον, οι εποπτικές αρχές και οι αρχές μακροπροληπτικής εποπτείας μπορούν να επιβάλλουν στα ιδρύματα πρόσθετες απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας εντός της δικαιοδοσίας τους.
Ο ΚΚΑ προβλέπει επίσης τον λεγόμενο «συντελεστή υποστήριξης των ΜΜΕ», ο οποίος μειώνει το ποσό των κεφαλαίων που απαιτούνται για τα δάνεια προς τις ΜΜΕ σε σχέση με άλλες κατηγορίες δανείων, διευκολύνοντας τον δανεισμό σε ΜΜΕ, δεδομένου ότι οι εταιρείες αυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Στόχος της διαβούλευσης είναι να συγκεντρωθούν απόψεις και στοιχεία με βάση τις ακόλουθες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων από την Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που ορίζονται στον ΚΚΑ:
– Το άρθρο 505 απαιτεί την υποβολή έκθεσης σχετικά με την καταλληλότητα των απαιτήσεων του ΚΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να διασφαλιστούν επαρκή επίπεδα χρηματοδότησης για όλες τις μορφές μακροχρόνιας χρηματοδότησης της οικονομίας, περιλαμβανομένων των κρίσιμης σημασίας έργων υποδομής·
– Το άρθρο 516 προβλέπει την υποβολή έκθεσης σχετικά με τις επιπτώσεις του ΚΚΑ για την ενθάρρυνση των μακροχρόνιων επενδύσεων σε υποδομές που προωθούν την ανάπτυξη·
– Το άρθρο 501 προβλέπει την υποβολή έκθεσης σχετικά με τις επιπτώσεις των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων του ΚΚΑ όσον αφορά τη δανειοδότηση των ΜΜΕ και των φυσικών προσώπων.
Βασικά ορόσημα:
Έναρξη της επανεξέτασης: 15 Ιουλίου 2015
Λήξη της δημόσιας διαβούλευσης: 7 Οκτωβρίου 2015
Σχετικός σύνδεσμος: ec.europa.eu