Βραβείο Ζαχάρωφ 2016: Δύο γυναίκες της κοινότητας των Γεζίντι διηγούνται την ιστορία τους

Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος, 2016 | Πολυμέσα

Αφότου δραπέτευσαν από τη μέγγενη του Ισλαμικού Κράτους, η Νάντια Μουράντ και η Λάμια Ατζί Μπασάρ έγιναν σύμβολα του αγώνα των Γεζίντι. Ένα συγκινητικό «πορτραίτο» των δύο βραβευθέντων με το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.

Η Λάμια Ατζί Μπασάρ προσπαθεί να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή. Στα 19 της χρόνια και 6 μήνες αφότου δραπέτευσε από τη μέγγενη του Ισλαμικού Κράτους, βρήκε καταφύγιο εδώ στη Γερμανία, όπου ζει με τις αδερφές της. Οι αδερφές μου πάντοτε με φροντίζουν, για να βεβαιωθούν ότι ποτέ δεν είμαι λυπημένη. Λένε αστεία και κάνουν χαζά πράγματα, για να εξασφαλίσουν ότι είμαι πάντα χαρούμενη. Μου κάνει καλό και πρέπει να ευχαριστήσω τις αδερφές μου γι’ αυτό. Είναι μια παρηγοριά για τη Λάμια και έχει φέρει το χαμόγελο πίσω στο πρόσωπό της.

Στο μεταξύ, η Νάντια Μουράντ ταξιδεύει ανά τον κόσμο για να διηγηθεί την ιστορία της. Μόλις 23 ετών, έχασε τους έξι αδερφούς της και τη μητέρα της στη διαμάχη. Εκατομμύρια ανθρώπων έχουν εκτοπιστεί. Εξαιτίας του Ισλαμικού Κράτους. Και η Νάντια ζει στη Γερμανία. Έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αναγνώριση της σφαγής της μειονότητας των Γεζίντι στο Ιράκ ως γενοκτονία.

Η ζωή μου είναι αυτός ο σκοπός, να ταξιδεύω, για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα. Δεν θα έχουμε ζωή όσο υπάρχει το Ισλαμικό Κράτος. Με αυτήν την κατάσταση, δεν θα έχουμε ζωή. Όλη η ζωή μου επικεντρώνεται σε αυτό τώρα. – Σου αρέσει η νέα σου ζωή;

Όχι.

Και η Νάντια Μουράντ και η Λάμια Ατζί Μπασάρ κατάγονται από το χωριό Κότσο, στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ. Στις 15 Αυγούστου 2014, το χωριό τους δέχθηκε επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος. Οι άνδρες εκτελέστηκαν. Οι γυναίκες υποχρεώθηκαν να ασπαστούν τον Ισλαμισμό και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία. Μια σφαγή που προκάλεσε τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών Γεζίντι.

Η Λάμια πέρασε 20 μήνες στη μέγγενη του Ισλαμικού Κράτους. Κατά τη δραπέτευσή της από τους βασανιστές της, χτυπήθηκε από χερσαία νάρκη, που προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπό της.

Στο δωμάτιό της κοιτάζει φωτογραφίες από την προηγούμενη ζωή της. Ακόμα δεν έχει νέα για τους γονείς της. Και ο μικρότερος αδερφός της περιμένει πίσω στο Ιράκ, αφού πλήρωσε ένας θείος του για να τον πάρει από το Ισλαμικό Κράτος.

Θα ήθελα να εξηγήσω τι μου συνέβη εκεί, όχι μόνο για μένα, αλλά ώστε άλλοι, οι άλλες γυναίκες, να μην υφίστανται τέτοια μεταχείριση, ώστε εμείς οι Γεζίντι να μην υποστούμε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο.

Η διήγηση της ιστορίας της, ώστε να αποτραπεί η επανάληψή της, είναι επίσης αυτό που παρακινεί τη Νάντια Μουράντ. Χάρη σε ένα γείτονα κατάφερε να δραπετεύσει. Θεωρεί πως είναι τυχερή. Υποψήφια για τον τίτλο της ειδικής πρέσβειρας των Ηνωμένων Εθνών για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, η Νάντια έχει γίνει το περίοπτο πρόσωπο της κοινότητας των Γεζίντι. Είδα χιλιάδες πρόσφυγες να βιώνουν το ίδιο πράγμα που βιώσαμε εγώ και η οικογένειά μου. Είμαστε σκορπισμένοι παντού.Γνωρίζω επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να μας ακολουθεί, προσπαθώντας να μας εξοντώσει. Αυτό σκέφτομαι και αυτό είναι που μου δίνει τη δύναμη, όλη τη δύναμη, για να συνεχίσω.Για το θάρρος και τον αγώνα τους για την κοινότητα των Γεζίντι, η Λάμια και η Νάντια τιμήθηκαν με το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3.000 γυναίκες της κοινότητας των Γεζίντι παραμένουν αιχμάλωτες από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.