Βίντεο: η Ε.Ε. πλησιάζει την απαγόρευση του γεω-αποκλεισμού (geoblocking)

Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος, 2018 | NEA

Οι διαδικτυακοί αγοραστές θα έχουν σύντομα ευρύτερη και ευκολότερη διασυνοριακή πρόσβαση σε προϊόντα, κρατήσεις ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, φεστιβάλ μουσικής ή εισιτήρια για ψυχαγωγικό πάρκο εντός της Ε.Ε., υπό τούς νέους κανονισμούς που απαγορεύουν τον γεω-αποκλεισμό (geoblocking).

Σε μία πρόσφατη ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν να λήξει η αδικαιολόγητη διάκριση όταν οι άνθρωποι ψηφίζουν διαδικτυακά εντός της Ε.Ε. Ο γεω-αποκλεισμός εφαρμόζεται σε διαφορετικές μορφές από το 63% των ευρωπαϊκών ιστοσελίδων.

 

Από το τέλος αυτής της χρονιάς , όπως αυτό το βίντεο της Europarl TV  δείχνει, οι έμποροι θα πρέπει να συμπεριφέρονται στους διαδικτυακούς καταναλωτές από άλλη χώρα της Ε.Ε. με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται στους εγχώριους, λ.χ. να τους προσφέρουν τις  ίδιες τιμές ή συνθήκες πώλησης, όταν:

– αγοράζουν αγαθά

– λαμβάνουν ηλεκτρονικά υπηρεσίες που δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, όπως υπηρεσίες cloud, τοίχου προστασίας, αποθήκευσης δεδομένων, φιλοξενίας ιστοσελίδων

– αγοράζουν υπηρεσία η οποία προσφέρεται στις εγκαταστάσεις του εμπόρου ή σε μία φυσική τοποθεσία όπου ο έμπορος λειτουργεί λ.χ. διαμονές ξενοδοχείων, αθλητικές εκδηλώσεις, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μουσικά φεστιβάλ ή εισιτήρια πάρκων αναψυχής.

Η διαφορετική μεταχείριση των καταναλωτών που βασίζεται στο μέρος έκδοσης της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας τους θα είναι απαγορευμένη, επίσης. Ενώ οι έμποροι παραμένουν ελεύθεροι να δεχθούν οποιαδήποτε μορφή πληρωμής επιθυμούν, δεν επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις εντός του πλαισίου ενός συγκεκριμένου τρόπου πληρωμής με βάση την εθνικότητα.

Το διαδικτυακό υλικό πνευματικών δικαιωμάτων, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books), η μουσική ή τα διαδικτυακά παιχνίδια, δεν θα καλύπτονται από τους νέους κανονισμούς για τον παρόντα χρόνο.

Η συμφωνία για τον κανονισμό του γεω-αποκλεισμού χρειάζεται να εγκριθεί επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι νέοι κανόνες θα είναι προς εφαρμογή εννέα μήνες μετά από την  ημέρα δημοσίευσης τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., δηλαδή πρίν το τέλος του τρέχοντος έτους (2018).

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.