Τρόποι χρηματοδότησης start-up επιχειρήσεων

Δευτέρα, 2 Απρίλιος, 2018 | NEA

Είσαι ένας από εκείνους που του έχει γεννηθεί η ιδέα του να δημιουργήσουν κάτι δικό τους; Από ένα συνοικιακό μαγαζάκι μέχρι μία μικρομεσαία επιχείρηση; Σίγουρα θα έχεις κάτσει να δημιουργήσεις ένα business plan (επιχειρηματικό πλάνο) και μετά από μελέτη μπορεί να κατέληξες στο ότι, αν η ιδέα υλοποιηθεί, όχι απλώς θα σου αποφέρει κέρδος, αλλά θα μπορέσει να σε αναδείξει σε έναν καταξιωμένο επιχειρηματία.

Κι ενώ πετάς στα σύννεφα από χαρά που αντιλήφθηκες ότι η επιχειρηματική σου ιδέα μπορεί να σου προσφέρει μια καταξίωση στον επιχειρηματικό κλάδο, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την πιο σημαντική παράμετρο της έναρξης της start-up επιχείρησής σου. Κι εκεί είναι που σου κόβονται τα φτερά και απλώς τραβάς μία κόκκινη γραμμή και λες, ίσως, στο μέλλον, όταν κι άμα καταφέρω να προσπεράσω το κομμάτι «αρχικό κεφάλαιο», μπορεί και να πραγματοποιηθεί το όνειρό μου.

ΌΧΙ !

Ποτέ δε θα αφήνεις για αύριο κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα!

Σε πληροφορώ λοιπόν ότι υπάρχουν ουκ ολίγοι οργανισμοί και φορείς που σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.

Παρακάτω σου παραθέτω κάποιες εναλλακτικές δυνατότητες, που μετά από κόπο, χρόνο και όρεξη για δουλειά, θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν, ώστε να κάνεις το πρώτο σου άλμα ως νέος επιχειρηματίας!

Ορίζοντας 2020

Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020) είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία που θα καλύψει την περίοδο 2014-2020, με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» που αναδεικνύει την έρευνα και την καινοτομία ως κεντρικούς μοχλούς για την έξυπνη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, στοχεύοντας παράλληλα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων.

Τράπεζες

Οι τράπεζες είναι η παραδοσιακή πηγή χρηματοδότησης για υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες θα θελήσουν να κατανοήσουν τη δουλειά και συνήθως ζητούν να δουν το επιχειρηματικό σχέδιο. Καθώς μια αίτηση για τραπεζική χρηματοδότηση θα μελετηθεί από πολλά κλιμάκια που το κάθε ένα θα ελέγχει διαφορετικά θέματα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το επιχειρηματικό σχέδιο να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερο, ώστε να αποφευχθούν οι όποιες καθυστερήσεις.

Γενικά μιλώντας, ο τραπεζίτης είναι σαν συνεταίρος. Πρέπει να τον κάνεις να πιστέψει σε εσένα και το προϊόν σου. Πρέπει να τον εμπνεύσεις. Είναι πολύ εύκολο να τα ρίχνουμε στις τράπεζες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τους χρειαζόμαστε ως μέλη της ομάδας μας περισσότερο από όσο μας χρειάζονται αυτοί. Έτσι, η ευθύνη είναι επάνω μας.

Venture Capital

Οι επενδυτές Κεφαλαίων Επιχειρηματικού Κινδύνου (Venture Capital – VC) ενδιαφέρονται μόνο για επιχειρηματικές ιδέες με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης και με ομάδα έμπειρη και φιλόδοξη, ικανή να μετατρέψει την επιχειρηματική της πρόταση σε μια επικερδή εταιρεία.

Το VC είναι μια μεσο-μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση έναντι ποσοστού συμμετοχής στο κεφάλαιο της επιχείρησης. Το μέγεθος της συμμετοχής σχετίζεται με τον αναμενόμενο κίνδυνο και τα κέρδη της επιχείρησης. Γενικώς, όσο πιο προωθημένη είναι η επιχειρηματική ιδέα και όσο πιο γρήγορα μπορεί να αποφέρει κέρδη, τόσο πιο μικρό είναι το μερίδιο, καθώς ο κίνδυνος της επιχειρηματικής αποτυχίας ελαχιστοποιείται.

Η διαδικασία της επένδυσης, από την αρχική αποτίμηση της επιχειρηματικής ιδέας μέχρι και την επένδυση στην εταιρεία μπορεί να απαιτήσει από ένα μήνα έως και ένα χρόνο. Συνήθως διαρκεί τρεις έως έξι μήνες. Η όλη διαδικασία της εισόδου ενός VC στο μετοχικό κεφάλαιο είναι χρονοβόρα και σίγουρα θα χρειαστούν κάποια έξοδα. Το πιο σημαντικό είναι να μην αποσπάσει την επιχείρηση από τις κύριες δραστηριότητες της.

ΕΣΠΑ

To ΕΣΠΑ είναι το ελληνικό πρόγραμμα που διοχετεύει στην Ελλάδα τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ίδια προορίζονται για εξομάλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ. Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, η εκάστοτε κυβέρνηση διαμοιράζει χρηματοδοτήσεις στοχευμένες στην Εμπορία, Μεταποίηση ή Πρωτογενή παραγωγή (αλιεία, γεωργία κλπ). Οι υποβολές διεξάγονται σε χρονικά περιορισμένες περιόδους υποβολών, που προαναγγέλλονται από τα εκάστοτε αρμόδια Υπουργεία. Η αξιολόγηση των προτάσεων γίνεται μαζικά, δημοσιεύονται τα αποτελέσματα και στη συνέχεια δίνεται διορία ενός έως τριών ετών για την υλοποίηση τους. 

Online Πλατφόρμες Χρηματοδότησης (Fundraising-Crowdfunding)

www.groopio.com

www.indiegogo.com

www.kickstarter.com

www.gofundme.com

www.peerbackers.com

www.rockethub.com

www.theopenfund.com

Διαγωνισμοί-Θερμοκοιτίδες

ΕGG (Enter – Grow – Go) – επιταχυντής νέων ιδεών κι επιχειρηματικών ομάδων με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων

Chivas Venture – για ιδέες που σχετίζονται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα

Social Impact Award από το ImpactHub Athens – για ιδέες με κοινωνικό αντίκτυπο (να τονίσουμε πως και το ImpactHub λειτουργεί σαν θερμοκοιτίδα)

Venture Garden από το American College of Thessaloniki – κυρίως λειτουργεί σαν συμβουλευτική θερμοκοιτίδα

Hellenic Entrepreneurship Award–διαγωνισμός επιχειρηματικότητας εθνικού επιπέδου

School of Entrepreuneurship από την Think Young & την Coca-Cola–διαγωνισμός επιχειρηματικότητας, που απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες

Και αυτές είναι μερικές ενδεικτικές κατευθυντήριες για την αρχή! Εφόσον έχεις την ιδέα, έχεις την όρεξη, την πίστη και την προσήλωση στο να δημιουργήσεις κάτι δικό σου από την αρχή, με μια καλή βοήθεια και στήριξη από αρμόδιους φορείς μπορείς να κάνεις το ξεκίνημά σου.

Εξάλλου θέλει ρίσκο κάθε σου ενέργεια! Η ζωή θέλει να μπεις στο παιχνίδι και να παίξεις, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αφού αν δεν αγωνιστείς, το μόνο βέβαιο είναι ότι έχεις χάσει ήδη.

Κι αν όλα αυτά δε σου φτάνουν, ένα μονάχα θα σου πω, και κράτα το, σκέψου το, και δράσε ανάλογα…

 

               The only way to make your dreams come true, is to wake up!

 

πηγή: citycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.