Το μέλλον της Ευρώπης στο επίκεντρο της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου

Τρίτη, 8 Ιανουάριος, 2019 | NEA

Την 1η Ιανουαρίου η Ρουμανία αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές της;

 

Σύμφωνα με τους Ρουμάνους ευρωβουλευτές, η Ρουμανία έχει θέσει τις εξής προτεραιότητες στο πλαίσιο της εξάμηνης θητείας της:

– τόνωση της ανάπτυξης
– βελτίωση των όρων ανταγωνισμού
– ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας
– προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην ΕΕ και πέρα από τα σύνορά της
– καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του λαϊκισμού

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου, η ΕΕ θα επικεντρωθεί:
– στις διαπραγματεύσεις του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ
– στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ

Στις 9 Μαΐου, η Ρουμανία θα φιλοξενήσει μία άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πόλη Σιμπιού, όπου οι ηγέτες θα συζητήσουν για το μέλλον της ΕΕ. Θα είναι η πρώτη τους συνάντηση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και η τελευταία τους πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 23-26 Μαΐου.

Οι προσδοκίες των ευρωβουλευτών

-Μαριάν Ζαν Μαρινέσκου, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Η Ρουμανική Προεδρία συμπίπτει με περίοδο κατά την οποία θα διακυβευθούν πολλά και σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η μετανάστευση, το Brexit, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός και, φυσικά, ο επαναπροσδιορισμός της μελλοντικής πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την άποψή μου, οι διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) αποτελούν τη μεγαλύτερη δοκιμασία τόσο για την Ρουμανία όσο και για την ΕΕ. Κι αυτό επειδή ο επαναπροσδιορισμός της μελλοντικής πορείας της Ευρωπαϊκής κοινότητας στηρίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές και χρηματοδοτήσεις».

-Βίκτορ Μποστινάρου, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: «Αναμένω μία συμφωνία για ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη, που να αποκλείει μία προσέγγιση δύο ή πολλαπλών ταχυτήτων και εντάσεις που μπορούν να βλάψουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Γι’αυτό θέλω να πιστεύω ότι η σύνοδος στο Σιμπιού θα διαμορφώσει ένα όραμα στο οποίο επικρατεί μία αίσθηση ενότητας και αλληλεγγύης. Προσβλέπω στην επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό. Δεν αποκλείεται η συμφωνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας να επικυρωθεί στη σύνοδο στο Σιμπιού, κατά την οποία θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την επιβεβαίωση της πολιτικής διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια κι έναν πιο ρεαλισιτκό επαναπροσδιορισμό της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Πιστεύω πως κατά τη ρουμανική προεδρία θα πρέπει να προσδιοριστεί με σαφήνεια η κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής».

-Λαουρέντσιου Ρεμπέγκα, Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών: «Πρώτον, προσβλέπω στην ενεργή και έξυπνη διαχείριση των τριών βασικών θεμάτων: τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, το Brexit και τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Μαïο. Καλό θα ήταν, επίσης, η Ρουμανία να δρομολογήσει εκ νέου την εφαρμογή έργων στον τομέα της πολιτικής συνοχής, το οποίο θα ξανάδινε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και ελπίδας σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες».

-Νορίκα Νικολάι, Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη: «Η πρώτη εκ περιτροπής προεδρία συμπίπτει, δυστυχώς, με μία δύσκολη στιγμή για την Ευρωπαική Ένωση και τη χώρα μου. Το Brexit και ο μακροπρόθεσμός προϋπολογισμός θα σημαδέψουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την άνοδο του λαïκισμού και του εξτρεμισμού στην Ένωση, ελπίζω η Ρουμανία να εδραιώσει τον ενστερνισμό φιλοευρωπαϊκών αξιών. Εμπιστεύομαι την ικανότητά της να διαχειριστεί με επιτυχία την προεδρία και θα παράσχω πολιτική υποστήριξη στις προσπάθειες ολοκλήρωσης της θέσπισης νομοθεσίας.

Πηγή: europarl.europa.eu

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.