Τι μάθαμε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δευτέρα, 10 Απρίλιος, 2017 | NEA

ekoino

Αυτή την εβδομάδα η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε τις κόκκινες γραμμές του ΕΚ για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και ζήτησε τη δημιουργία νέων ελέγχων για τον αυστηρότερο έλεγχο των ρύπων των αυτοκινήτων. Επίσης, ενέκρινε την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών στην ασφάλεια των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αλλά και την ενίσχυση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ.

Το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής συζήτησε η ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη, παρουσία του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί. Επίσης, η συμπεριφορά του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να απορρίπτει συνεχώς τις προσκλήσεις του ΕΚ να παραστεί ενώπιον της ολομέλειάς του, καθώς και οι πρόσφατες προσβλητικές του δηλώσεις, επικρίθηκαν έντονα από όλες τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ κατά τη διάρκεια της έναρξης συνόδου στο Στρασβούργο. Ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε ότι θα στείλει στον κ. Ντάισελμπλουμ μια επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Τετάρτη την παροχή βοήθειας ύψους 71.524.810 ευρώ σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν διάφορες φυσικές καταστροφές: η ξηρασία και οι πυρκαγιές στην Κύπρο την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2015 – Ιουνίου 2016, οι πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο Δεκεμβρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016, και οι πυρκαγιές στην Μαδέρα της Πορτογαλίας τον Αύγουστο του 2016. Η οικονομική ενίσχυση προέρχεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.

Τις κόκκινες γραμμές του ΕΚ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία για την Έξοδο της χώρας από την Ένωση, ψήφισαν -με μεγάλη πλειοψηφία- οι ευρωβουλευτές στην ολομέλεια την Τετάρτη. Βασική προτεραιότητα του ΕΚ είναι η προστασία των συμφερόντων των πολιτών της ΕΕ, τόσο των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία όσο και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ. Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από το ΕΚ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Περισσότερες πληροφορίες για το Brexit, εδώ.

Οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που ενέκριναν την ίδια μέρα , ότι απαιτούνται επειγόντως νέα μέτρα για τη διαχείριση του πρωτοφανούς κύματος μετανάστευσης σε όλο τον κόσμο αλλά και την ανάγκη για ανάληψη δράσεων προκειμένου να μην χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο.

Η ολομέλεια ενέκρινε την αύξηση της ευελιξίας στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και την αύξηση της χρηματοδότησης κατά έξι δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, της τρομοκρατίας αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μίλησε στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, στις 4 Μαρτίου. Μιλώντας για την Ένωση και το ρόλο της τόνισε ότι «δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή την πολύτιμη κληρονομιά και να την αφήσουμε στους αντιπάλους της ΕΕ. Πρέπει να την προστατεύσουμε, να τη φροντίσουμε και να τη βελτιώσουμε», είπε και πρόσθεσε «είναι ιστορικό μας καθήκον». «Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό το όνειρο θα περάσει στην επόμενη γενιά», επεσήμανε.

Αυστηρότεροι κανόνες για να διασφαλιστεί ότι τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως τα εμφυτεύματα μαστού ή του ισχίου είναι ανιχνεύσιμα και συμμορφώνονται στις απαιτήσεις για την ασφάλεια των ασθενών της ΕΕ, είχαν τη στήριξη των ευρωβουλευτών την Τετάρτη. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης νόμους για να αυστηροποιήθουν οι ηθικές απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις για πληροφόρηση που αφορούν τις διαγνωστικές ιατρικές συσκευές. Περισσότερα στη συνέντευξη του εισηγητή της έκθεσης στη σελίδα του ΕΚ στο Facebook.

Τα περισσότερα κράτη μέλη αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων από το να παραβιάσουν τους κανόνες για τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων. Αυτό είναι το συμπέρασμα της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ για τη μέτρηση των ρύπων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το ΕΚ στην έκθεσή του προτείνει σειρά μέτρων για την πρόληψη παραβατικών πρακτικών από τους κατασκευαστές στο μέλλον.

Η αποφλοίωση των δασών, η απώλεια φυσικών οικοτόπων και η αύξηση των εκπομπών ρύπων, είναι μερικές από τις συνέπειες της μη βιώσιμης παραγωγής φοινικέλαιου. Επίσης, χρησιμοποιείται το φοινικέλαιο αποτελεί φθηνό φυτικό έλαιο και χρησιμοποιείται μαζικά σε τρόφιμα, καλλυντικά και βιοκαύσιμα που τα τελευταία έχουν εγείρει ανησυχίες για την υγεία. Στις 9 Μαρτίου οι ευρωβουλευτές ενέκριναν έκθεση με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση του φοινικέλαιου από τα βιοκαύσιμα αλλά και την υπεύθυνη καλλιέργειά του.

To EK αφαίρεσαν με την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο για την πλήρη κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής.

Σε συζήτηση την Τετάρτη, τα μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον πολλαπλασιασμό της ρητορικής μίσους και των ψεύτικων ειδήσεων, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί ευρωβουλευτές κάλεσαν διαδικτυακές εταιρίες να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί ότι ψευδή και συκοφαντικό περιεχόμενο θα αφαιρείται απευθείας, ενώ άλλοι προειδοποίησαν για θέματα λογοκρισίας.

Πηγή: europarl.europa.eu

     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.