Τι εστί Συνήγορος του φοιτητή;

Τρίτη, 8 Μάιος, 2018 | NEA

Όλο και κάπου θα τον έχεις ακουστά τον όρο «Συνήγορος του Φοιτητή» αλλά για να διαβάζεις αυτό το άρθρο μάλλον δεν ξέρεις τι αντιπροσωπεύει. Λογικό. Άλλωστε δεν είναι πολύ γνωστός θεσμός καθώς τέθηκε σε εφαρμογή τα τελευταία 4 χρόνια. Παρακάτω θα βρεις τις απαντήσεις σε 4 ερωτήσεις οι οποίες θα σε καλύψουν.

Τι είναι ο Σ.τ.Φ

Ο Συνήγορος του Φοιτητή είναι ένας θεσμός, νομικά κατοχυρωμένος, υπευθυνότητα του οποίου είναι «η διαμεσολάβηση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών ή διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος, την τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης και τη διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος». Πέρα από θεσμό όμως αποτελεί και πρόσωπο, ξεχωριστό για κάθε πανεπιστήμιο ΑΕΙ/ΤΕΙ που προκύπτει από την απόφαση του συμβουλίου του εκάστου ιδρύματος. Η ύπαρξή του προβλέπεται από το νόμο 4090 του 2011, άρθρο 55.

Ο σκοπός του

Σκοπός του Συνηγόρου του Φοιτητή είναι η διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος με την έννοια ότι δίνει τη δυνατότητα στο φοιτητή να ακουστεί σε περίπτωση που το πανεπιστήμιο δεν λειτουργεί σωστά.

Αρμοδιότητες

Οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Φοιτητή είναι πολλές. Μία από αυτές είναι να διαμεσολαβεί ανάμεσα σε φοιτητές και καθηγητές ή διοικητικές υπηρεσίες, δηλαδή, βοηθάει τον φοιτητή να τα βγάλει πέρα με ανεπάρκειες καθηγητών, του ίδιου του πανεπιστημίου και των υπηρεσιών του. Η τήρηση, δηλαδή, της νομιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι μέσω του θεσμού, οι φοιτητές μπορούν να καταγγείλουν καθηγητές ή οργανωτικά μέλη του πανεπιστημίου τους που εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του ιδρύματος, εφόσον η καταγγελία έχει σχέση με κακοδιοίκηση. Ύστερα από καταγγελία, αλλά και χωρίς αυτή, ο Συνήγορος του Φοιτητή μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε έγγραφο από το πανεπιστήμιο, μπορεί να ελέγξει πλήρως την λειτουργία προσώπων και υπηρεσιών και τέλος μπορεί να βγάλει πόρισμα που θα ενημερώνει τον φοιτητή και τον καθηγητή/υπηρεσία και να μεσολαβήσει για την επίλυση του προβλήματος.

Με τι ασχολείται

Με τα πάντα. Φοιτητές μπορούν να πάνε στον Συνήγορο του Φοιτητή για να ρωτήσουν αν δικαιούνται οποιαδήποτε παροχή των υπηρεσιών του πανεπιστημίου ( π.χ. δωρεάν σίτιση, βιβλία), να μάθουν σχετικά με την διαδικασία μεταγραφής ή υποτροφίας, και να λάβουν έμπρακτη βοήθεια αν χρειαστεί, καθώς και να ρωτήσουν οτιδήποτε σχετίζεται με αλλαγές στο ίδιο το πανεπιστήμιο για το πως αυτές επηρεάζουν τους ίδιους τους φοιτητές. Ασχολείται, επίσης, και με την επίλυση προβλημάτων. Έχει υπάρξει για παράδειγμα περιστατικό όπου ένας φοιτητής δεν μπορούσε να κάνει την πτυχιακή του εργασία εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών στα πανεπιστήμια της επαρχίας, και βρήκε λύση μέσω του θεσμού. Το μόνο πράγμα με το οποίο δεν ασχολείται ο Συνήγορος του Φοιτητή είναι θέματα που αφορούν την βαθμολογία και τις εξετάσεις.

Πηγή: citycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.