Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, Μέρος Α’ – Τα έγγραφα που χρειάζεστε

Τρίτη, 11 Ιούνιος, 2013 | Τα νέα του δικτύου μας

Αυτόν το μήνα το κέντρο ευρωπαϊκής πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ θα υλοποιήσει ένα εκτεταμένο διαδικτυακό αφιέρωμα με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη» για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες, όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του κέντρου σειρά άρθρων με χρηστικές πληροφορίες, π.χ. για τα ταξιδιωτικά έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας, τα δικαιώματά σας ως επιβάτες σε κάθε μέσο μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, λεωφορείο), τι ισχύει εάν χρειαστείτε έκτακτη υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της παραμονής σας σε άλλο κράτος-μέλος, τι πρέπει να προσέξετε εάν επιλέξετε να ταξιδέψετε με ιδιόκτητο ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, καθώς και πού πρέπει να απευθυνθείτε σε κάθε περίπτωση, εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες μας στο Facebook και το Twitter θα μπορείτε να λάβετε επιπλέον πληροφορίες μέσα από σχετικά links, βίντεο, κλπ., ενώ για όσους από εσάς προτιμάτε την έντυπη ενημέρωση έχουμε ετοιμάσει ένα ειδικό πακέτο ενημερωτικών φυλλαδίων που μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν από τα γραφεία μας.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕΡΟΣ Α’ – ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ

Αν είστε υπήκοος κράτους-μέλους της ΕΕ (ή υπήκοος Ισλανδίας, Νορβηγίας ή Λιχτενστάιν), δεν χρειάζεται να επιδείξετε την εθνική σας ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν. Ο χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα,  Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.

Ωστόσο, εξακολουθείτε να έχετε την υποχρέωση να επιδεικνύετε έγκυρη ταυτότητα ή διαβατήριο (υποχρεωτικό για υπηκόους Σουηδίας), όταν ταξιδεύετε από και προς τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί τα κράτη αυτά, αν και μέλη της ΕΕ, δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν.

Προσοχή! Το ότι δεν απαιτείται διαβατήριο στον χώρο Σένγκεν, αναφέρεται αποκλειστικά στους συνοριακούς ελέγχους. Γι΄αυτό, σας συνιστούμε να έχετε πάντα μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορείτε να αποδείξετε ποιος είστε (π.χ. αν σας το ζητήσει η αστυνομία, όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο κ.λπ.). Οι άδειες οδήγησης, οι ταχυδρομικές και τραπεζικές κάρτες και οι φορολογικές κάρτες δεν γίνονται δεκτές ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή ως αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας.

Παράδειγμα

Ο Λαρς, υπήκοος Σουηδός, ταξιδεύει για διακοπές στην Ισπανία. Πήρε μαζί του την τραπεζική του κάρτα, η οποία στη Σουηδία γίνεται δεκτή ως αποδεικτικό ταυτότητας. Αν όμως οι ισπανικές αρχές ζητήσουν ταυτοποίηση των στοιχείων του, ο Λαρς μπορεί να έχει πρόβλημα, επειδή τα μόνα έγκυρα έγγραφα ταυτότητας που αναγνωρίζουν οι ισπανικές αρχές είναι οι εθνικές ταυτότητες και τα διαβατήρια που εκδίδονται από τις αρχές της Σουηδίας. Δείτε εδώ τι θεωρείται έγκυρο δελτίο ταυτότητας/διαβατήριο στην κάθε χώρα.

Τι να κάνετε, αν χάσατε ή σας έκλεψαν το διαβατήριό σας ή διαπιστώσατε ότι έληξε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο με έγκυρο δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν συστήματα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων. Οι όροι και οι διαδικασίες ποικίλλουν κατά πολύ στις διάφορες χώρες. Έτσι, αν βρίσκεστε σε χώρα της ΕΕ, η πρώτη σας κίνηση είναι να επισκεφτείτε το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας σας. Αν έχετε παρόμοιο πρόβλημα εκτός της ΕΕ, όπου η χώρα σας δεν διαθέτει προξενείο ή πρεσβεία, δικαιούστε να ζητήσετε προξενική προστασία από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Τι επιπλέον έγγραφα απαιτούνται για ανηλίκους

Εκτός από έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας, κάθε παιδί που ταξιδεύει μόνο του ή με ενήλικες που δεν είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες ή με έναν μόνο από τους γονείς θα χρειαστεί, για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, ένα επιπλέον (επίσημο) έγγραφο υπογεγραμμένο, ανάλογα με την περίπτωση, από τους γονείς ή τον δεύτερο γονέα ή τον νόμιμο κηδεμόνα. Γι’ αυτό ενημερωθείτε εκ των προτέρων από την πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας, στην οποία πηγαίνει το παιδί, σχετικά με τα έγγραφα που ενδεχομένως θα του χρειαστούν για να ταξιδέψει.

Απαγόρευση εισόδου

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μια χώρα της ΕΕ μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο σε σας ή σε μέλη της οικογένειάς σας για λόγους «δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας». Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας συνιστάτε «πραγματική, παρούσα και αρκούντως σοβαρή απειλή». Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε να λάβετε εγγράφως αυτή την απόφαση, η οποία θα πρέπει να περιέχει όλη την αιτιολογία καθώς και τον τρόπο και την προθεσμία άσκησης προσφυγής.

Τι ισχύει για μέλη οικογένειας υπηκόου της ΕΕ που δεν είναι υπήκοοι ΕΕ

Αν εσείς είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ, αλλά κάποια μέλη της οικογενείας σας δεν είναι, αυτά μπορούν είτε να σας ακολουθήσουν είτε να έλθουν να σας βρουν σε μια άλλη χώρα της ΕΕ.

Πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους έγκυρο διαβατήριο και, ανάλογα με τη χώρα από την οποία προέρχονται, ενδέχεται να πρέπει να επιδείξουν στα σύνορα βίζα εισόδου. Οι σύζυγοι, γονείς, παππούδες, παιδιά ή εγγόνια που είναι υπήκοοι χώρας εκτός ΕΕ δενχρειάζεται να λάβουν βίζα, από τη χώρα προς την οποία ταξιδεύουν, εάν:

– η χώρα προς την οποία ταξιδεύουν ανήκει στον άνευ διαβατηρίων χώρο του Σένγκεν (βλ. παραπάνω) και έχουν άδεια διαμονής ή βίζα που έχει εκδοθεί από άλλη χώρα του Σένγκεν, ή

– ταξιδεύουν μαζί σας ή έρχονται να σας βρουν και έχουν άδεια διαμονής που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (εκτός της χώρας της οποίας είστε υπήκοος).

Η άδεια διαμονής θα πρέπει να αναφέρει σαφώς ότι ο κάτοχός της είναι μέλος οικογενείας υπηκόου χώρας της ΕΕ.

Ο/η δηλωμένος/η σύντροφος και η ευρύτερη οικογένειά σας – αδέλφια, ξαδέλφια, θείοι, θείες κ.ο.κ. – μπορούν να ζητήσουν από τις αρχές μιας χώρας της ΕΕ να τους αναγνωρίσουν επίσημα ως μέλη της οικογένειας υπηκόου της ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένες να τους αναγνωρίσουν ως μέλη της οικογενείας σας, οφείλουν όμως τουλάχιστον να εξετάσουν την αίτηση.

Για την αποφυγή προβλημάτων, επικοινωνήστε εγκαίρως με το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας στην οποία πρόκειται να ταξιδέψετε για να μάθετε ποια έγγραφα θα πρέπει να προσκομίσουν στα σύνορα τα μέλη της οικογενείας σας που δεν είναι υπήκοοι ΕΕ. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένες χώρες μπορεί να μην εφαρμόζουν σωστά την ενωσιακή νομοθεσία και, συνεπώς, ενδέχεται να μην αναγνωρίζουν κάποια από τα δικαιώματα των εκτός ΕΕ συγγενών σας, όπως αυτά περιγράφονται εδώ. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες παροχής βοήθειας.

Αίτηση για χορήγηση βίζας

Αν τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι υπήκοοι ΕΕ χρειάζονται βίζα εισόδου, θα πρέπει να ζητήσουν την έκδοσή της εκ των προτέρων από το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Η αίτησή τους πρέπει να διεκπεραιωθεί γρήγορα και δωρεάν. Οι χώρες που είναι μέλη του χώρου του Σένγκεν οφείλουν να χορηγούν τη βίζα εντός 15 ημερών, πλην σπανίων περιπτώσεων για τις οποίες οι αρχές οφείλουν να αιτιολογούν δεόντως την απόφασή τους. Όλες οι άλλες χώρες (Βουλγαρία, Κύπρος, Ιρλανδία, Ρουμανία, ΗΒ) – το συντομότερο δυνατό.

Τα έγγραφα που τα μέλη της οικογένειάς σας οφείλουν να επισυνάπτουν στην αίτηση χορήγησης βίζας μπορεί να ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, ενημερωθείτε ποια είναι τα απαιτούμενα έγγραφα από το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας προορισμού.

Σημαντικό! Η βίζα που χορηγείται από χώρα η οποία ανήκει στον χώρο του Σένγκεν ισχύει σε όλες τις χώρες του χώρου αυτού.

Φθάνοντας στα σύνορα χωρίς βίζα εισόδου

Καλό είναι προτού αναχωρήσουν οι εκτός ΕΕ συγγενείς σας να έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων και να έχουν εφοδιαστεί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αν, παρόλ’ αυτά, φθάσουν στα σύνορα χωρίς βίζα εισόδου, οι συνοριακές αρχές θα πρέπει να τους δώσουν τη δυνατότητα ν ‘ αποδείξουν με οποιοδήποτε μέσο ότι αποτελούν όντως μέλη της οικογένειάς σας. Αν καταφέρουν να το αποδείξουν, τότε η βίζα εισόδου πρέπει να τους χορηγηθεί επί τόπου.

Παράδειγμα

Ο Τόμας είναι Ιρλανδός και ζει στη Λευκορωσία με τη γυναίκα του Ντέλια που έχει λευκορωσική υπηκοότητα. Όταν ο Τόμας και η Ντέλια θέλησαν να επισκεφθούν τη μητέρα του Τόμας, που ζει στην Ισπανία, υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση βίζας εισόδου στη Ντέλια. Μαζί με την αίτηση υπέβαλαν και το πιστοποιητικό γάμου τους. Όμως οι ισπανικές αρχές, για να χορηγήσουν τη βίζα, τους ζήτησαν και απόδειξη καταλύματος στην Ισπανία καθώς και ασφάλιση ασθενείας. Ωστόσο, όταν η Ντέλια επισήμανε ότι σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία δεν χρειαζόταν κανένα επιπλέον δικαιολογητικό, οι ισπανικές αρχές ζήτησαν συγγνώμη για το λάθος τους και χορήγησαν αμέσως τη βίζα εισόδου.

Ορισμένες χώρες ενδέχεται να μην εφαρμόζουν ορθά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οπότε μπορεί να μην αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των μελών της οικογένειάς σας. Αν τα μέλη της οικογένειάς σας δυσκολεύονται να λάβουν βίζα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες παροχής βοήθειας.

Απαγόρευση εισόδου

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μια χώρα της ΕΕ μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο σε σας ή μέλη της οικογένειάς σας για λόγους «δημόσιας τάξης , δημόσιας ασφάλειας ήδημόσιας υγείας». Αν συμβεί αυτό, τότε οι αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας συνιστάτε «πραγματική , παρούσα και αρκούντως σοβαρή απειλή». Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε αυτή την απόφαση εγγράφως, η οποία θα πρέπει να περιέχει όλη την αιτιολογία καθώς και τον τρόπο και την προθεσμία άσκησης προσφυγής.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες

Δικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου-Πολίτες» (Ενότητα Ταξίδια – Τα έγγραφα που χρειάζεστε)

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη 2012-2013 (Ενότητα «Τι έγγραφα θα χρειαστείτε»)

Κέντρο Europe Direct της περιοχής σας

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.