Τα πράγματα που δεν έμαθες στο πανεπιστήμιο!

Παρασκευή, 26 Φεβρουάριος, 2021 | NEA

Τελειώνεις το πανεπιστήμιο, πτυχίο στο χέρι και μετά από ένα μεγάλο ή μικρό, αν είσαι τυχερός, χρονικό διάστημα πιάνεις δουλειά σε ένα γραφείο κάποιας εταιρίας ή κάποιου οργανισμού. Έχεις όρεξη, μπαίνεις δυναμικά γεμάτος ενέργεια στο χώρο εργασίας σου, αλλά καταλαβαίνεις ότι δεν είναι όλα όπως τα περίμενες… Τι άλλαξε; Είναι δυνατόν το πανεπιστήμιο να μην σου έδωσε όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την καριέρα σου; Φυσικά και είναι δυνατόν. Το πανεπιστήμιο σου δίνει γνώσεις, όχι εμπειρίες εργασιακού χώρου. Σε τι διαφέρουν λοιπόν αυτοί οι δύο κόσμοι; Ποια είναι τα πράγματα που δεν έμαθες στο πανεπιστήμιο;

Ο Ανθρώπινος Παράγοντας

 

Το γραφείο είναι ένας κυκεώνας ιεραρχίας και διαπροσωπικών σχέσεων. Υπάρχει ο εργοδότης σου, ο υπεύθυνός σου και οι συνεργάτες σου. Δεν μπορείς να μιλάς με τον ίδιο τρόπο σε όλους, ούτε να είσαι τόσο ισχυρογνώμων όπως στο πανεπιστήμιο, δεν είναι όλοι «συνάδελφοι» πλέον. Πρέπει να βρεις το δρόμο σου σε αυτόν τον ιεραρχικό λαβύρινθο που ονομάζεται γραφείο. Θα πρέπει να είσαι ήρεμος και ευγενικός ακόμα και αν κάποιος έχει εξόφθαλμα άδικο, θα πρέπει να κερδίσεις την εύνοια κάποιου που δεν συμπαθείς καθόλου. Η συνεργασία είναι το Α και το Ω στο γραφείο και δεν μπορείς να την αποφύγεις. Ξέχνα το πανεπιστήμιο δεν είσαι πια φοιτητής, είσαι εργαζόμενος και ο βιοπορισμός σου εξαρτάται από αυτές τις σχέσεις στο γραφείο.

Ιεραρχία

 

Στο πανεπιστήμιο το μοναδικό στοιχείο ιεραρχίας που υπήρχε ήταν ο καθηγητής σου ο οποίος σε αποκαλούσε «συνάδελφο». Στο γραφείο τα πράγματα είναι σοβαρά, έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εργοδότη σου ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μισθό σου, την ίδια σου την θέση στην εταιρία και κάθε πιθανότητα ανέλιξης σου στην εταιρία. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί και να είναι και δύσκολος χαρακτήρας και να μην τα πάει καλά με όλους. Παρόλα αυτά θα έρθει και θα σου ζητήσει προσωπικές χάρες για τις οποίες η εκτίμηση του είναι η μόνη σου ανταμοιβή. Σε αυτή την περίπτωση δεν είστε ίσοι όπως στο πανεπιστήμιο. Είναι ο ανώτερος σου. Πρέπει να μάθεις πως να τον κερδίσεις και πως να θέτεις όρια με τρόπο που να μην ζημιώνεται η μεταξύ σας σχέση. Λέξεις κλειδιά η λεπτότητα και η ευγένεια.

Πίεση

 

Σε μια εταιρία κάθε σου πράξη έχει επιπτώσεις. Ό, τι σου ανατίθεται έχει σκοπό το οικονομικό συμφέρον της εταιρίας, άρα και το δικό σου, και η όποια αποτυχία σου έχει το ανάλογο κόστος στην εταιρία. Η επίδοσή σου στη δουλειά καθορίζει το αν θα μείνεις, αν θα φύγεις ή αν θα πάρεις προαγωγή. Στο πανεπιστήμιο αν δεν τα πήγαινες καλά σε κάποιο μάθημα είχες πάντα την δυνατότητα να το ξαναδώσεις. Στη δουλειά σου οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες και αυτό συνεπάγεται επιπλέον ψυχολογικό βάρος, στρες και άγχος. Αυτό που πρέπει να μάθεις είναι να μην υποκύπτεις στην πίεση, να τηρείς τα deadlines και να είσαι υπεύθυνος. Αυτό θα το καταφέρεις με ένα καλό πρόγραμμα και την συνειδητοποίηση της σοβαρότητας του ρόλου σου σε μια εταιρία.

Στόχοι

 

Κατά την διάρκεια της παραμονής σου σε μια εταιρία πρέπει να θέσεις κάποιους στόχους. Στη σχολή σου καμία σημασία δεν είχε αν πέρασες με 5 ή με 9, αν πήρες Α ή Β σε μια εργασία, αρκεί να πέρναγες το μάθημα. Τώρα όμως στη δουλειά σου χρειάζεται να αλλάξεις σκεπτικό. Οφείλεις να προσπαθείς πάντα για το μέγιστο, να αφήνεις την καλύτερη των εντυπώσεων έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι σου οι οποίοι θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από την παραμονή σου στην εταιρία, όπως η ανέλιξή σου στην ανώτατη θέση.

Υπάρχουν και άλλες πολλές δεξιότητες που δεν απέκτησες και πολλές συνθήκες για τις οποίες δεν προετοιμάστηκες από το πανεπιστήμιο. Όλα είναι θέμα εμπειρίας όμως, οπότε μην ανησυχείς. Με αρκετή υπομονή θα εξελιχθείς σε βετεράνο του εργασιακού χώρου που μπορεί να αντιμετωπίσει και τους δυσκολότερους των εργοδοτών και συνεργατών.

Πηγή:citycampus.gr

Φωτογραφία:unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.