Συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 21 Μάρτιος, 2013 | Eκδηλώσεις στην ΕΕΕκδηλώσεις

Με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την καθιέρωση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η Ευρωπαϊκή Ένωση  ανακήρυξε το έτος 2013 ως «Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών» και το αφιέρωσε στην προώθηση ενός Πανευρωπαϊκού Διαλόγου με τους πολίτες της. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη προγραμματισθεί και πρόκειται να διοργανωθούνμια μια σειρά από εκδηλώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Στην Ελλάδα, η  «Συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης» – που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των σχετικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα ανά την επικράτεια – θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και μοναδικό στη χώρα μας γεγονός κατά το οποίο οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να συμμετάσχουν στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και για τις προσδοκίες τους από την Ένωση εν όψει και των Ευρωεκλογών, το Μάιο του 2014. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κος Γιάννης Μπουτάρης και  κεντρική ομιλήτρια  θα είναι η  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Viviane Reding. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει επίσης το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Στην εκδήλωση-συζήτηση, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν αντιπροσωπευτικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ που επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να αποστείλουν τη συμμετοχή τους, το αργότερο μέχρι τις 15/3 (ώρα 13.00), στη διεύθυνση Denise.Couyoufa@ec.europa.eu, (τηλ. 210/7272105) προκειμένου να τους αποσταλεί η απαραίτητη διαπίστευση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα  απαντήσει σε ερωτήσεις και θα συζητήσει με πολίτες από όλη την Ελλάδα για  θέματα που αφορούν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα θέματα που θα συζητηθούν σε δύο ενότητες είναι:

– Κρίση και ανάγκες των πολιτών

– Λύσεις και προοπτικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα διεξάγεται επίσης ασύρματη ψηφοφορία (televoting) από το κοινό, έτσι ώστε να καταγραφούν οι τάσεις και να αποτυπωθούν στα συμπεράσματα της δημόσιας συζήτησης. Οι ερωτήσεις που δεν θα μπορέσουν να συζητηθούν θα απαντηθούν από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση και να συμμετέχετε σε αυτήν εξ αποστάσεως

H εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το δορυφορικό κανάλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ebs), την ΕΤ 3 και από περιφερειακά κανάλια όλης της χώρας (STAR TV Δράμας, ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV ,ΙΡΙΔΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ρόδος , R-CHANNEL-ΡΟΔΟΠΗ TV ,TVM Μυτιλήνη , ACHAIA CHANNEL Πάτρα, TV RHODES-COSMOS, CORFU CHANNEL, TOP CHANNEL Κοζάνης, ΙTV, ΑΧΕΛΩΟΣ ΤV, TV 10 Τρίκαλα, ΗΠΕΙΡΟΣ TV 1, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ TV, TV ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΣ, FLASH ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Κοζάνης , WEST CHANNEL Κοζάνη, STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Λαμία, ΤΗΛΕ EΠΙΛΟΓΕΣ Σέρρες, ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΗΣ Χανιά). Επίσης, θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω webstreaming από τη διεύθυνση http://webcast.ec.europa.eu/eutv/portal/index.html.

Οι πολίτες που θα παρακολουθήσουν τη συζήτηση εξ αποστάσεως μπορούν να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο www.citizensdialogue.gr και   https://twitter.com/dialogosPoliton. Οι ερωτήσεις που δεν θα μπορέσουν να συζητηθούν θα απαντηθούν από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα προσκαλούν την Παρασκευή 22 Μαρτίου και ώρα 17.00-19.00, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αμαλίας 8, Σύνταγμα), τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση ζωντανά μέσω webstreaming από τη Θεσσαλονίκη .

Μετά το πέρας της εκδήλωσης και ώρα 19.30, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις προς την Αντιπρόεδρο της ΕΕ, στις οποίες θα απαντήσει τηλεφωνικά μέσα από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη. Οι ερωτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στα Αγγλικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ που θέλουν να πάρουν μέρος στην εκδήλωση πρέπει απαραιτήτως να δηλώσουν τη συμμετοχή τους (Κα Κουγιούφα, Τηλ. 210-7272105, Denise.Couyoufa@ec.europa.eu)

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.