Σύνοδος των ηγετών ΕΕ-Ιαπωνίας μέσω βιντεοδιάσκεψης, 26 Μαΐου 2020

Τρίτη, 2 Ιούνιος, 2020 | NEA

Κύρια αποτελέσματα

Στις 26 Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης η σύνοδος των ηγετών ΕΕ-Ιαπωνίας.

Η εταιρική σχέση ΕΕ-Ιαπωνίας είναι ισχυρή και δυναμική. Εργαζόμαστε ενωμένοι, ώστε να νικήσουμε τη νόσο COVID-19. Η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν κοινές αξίες: πολυμερής προσέγγιση, κράτος δικαίου, δημοκρατία και πεποίθηση ότι οι διεθνείς προκλήσεις απαιτούν αντίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο

                           κ. Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Charles Michel, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, εκπροσώπησαν την ΕΕ. Την Ιαπωνία εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός κ. Shinzō Abe.

Οι ηγέτες εξέδωσαν κοινό δελτίο Τύπου: Κοινό δελτίο Τύπου: Σύνοδος των ηγετών Ιαπωνίας-ΕΕ, 26 Μαΐου 2020

Νόσος COVID-19

Οι ηγέτες αναγνώρισαν ότι η παγκόσμια αλληλεγγύη, η συνεργασία και η αποτελεσματική πολυμερής προσέγγιση απαιτούνται περισσότερο από ποτέ για να ηττηθεί ο ιός, καθώς και για να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη. Τόνισαν επίσης ότι είναι σημαντικό:

–  να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές

–  να μετριαστούν οι άμεσες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες

–  να προαχθεί ο συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο στα διάφορα διεθνή φόρουμ, όπως η G7, η G20 και το σύστημα των Ηνωμένων         Εθνών

-να χορηγηθεί ενίσχυση στις ευάλωτες χώρες και τις κοινότητες που έχουν ανάγκη

Ανθεκτικότητα

Οι ηγέτες τόνισαν ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ετοιμότητα και να βελτιωθεί η διεθνής αντίδραση, μεταξύ άλλων μέσω των σχετικών διεθνών οργανισμών, με παράλληλη επιβεβαίωση του ρόλου του ΠΟΥ στο συντονισμό της καταπολέμησης της πανδημίας CΟVID-19.

Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους για παγκόσμια συνεργασία και βιώσιμη χρηματοδότηση, ώστε να αναπτυχθούν αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα, διαγνωστικά μέσα, θεραπείες και εμβόλια που θα διατίθενται σε προσιτές για όλους τιμές. Ζήτησαν το μελλοντικό εμβόλιο COVID-19 να αποτελέσει παγκόσμιο κοινό αγαθό.

Στρατηγική ανάκαμψης

Οι ηγέτες της ΕΕ και της Ιαπωνίας τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια σθεναρή ανάκαμψη και να οικοδομήσουν εκ νέου πιο βιώσιμες, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικές οικονομίες.

Τόνισαν ότι η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αποτελέσουν μέρος της στρατηγικής ανάκαμψης.

Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης να προσαρμόσουν τις αντιδράσεις τους στον τομέα της οικονομίας, χρησιμοποιώντας όλα τα σχετικά εργαλεία πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών εργαλείων για την πρόληψη της εξάπλωσης των λοιμώξεων, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας.

Τόνισαν ότι είναι σημαντικό να παραμείνει ανοικτό το σύστημα εμπορικών συναλλαγών και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για τη διευκόλυνση της ροής ιατρικών προμηθειών, γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και των λοιπών αγαθών και υπηρεσιών. Συμφώνησαν ότι τα απαραίτητα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 δεν θα πρέπει να δημιουργούν περιττά εμπόδια στο εμπόριο ή να διαταράσσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ άλλων στην Αφρική και σε άλλες ευάλωτες περιοχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και να ενισχύσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Στρατηγική εταιρική σχέση Ιαπωνίας-ΕΕ

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τη γεωπολιτική κατάσταση υπό το φως της πανδημίας COVID-19. Συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία για:

– ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας

–  διευκόλυνση της πρόσβασης σε διαφανείς, έγκαιρες, αξιόπιστες και τεκμηριωμένες πληροφορίες

– καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, σύμφωνα με κοινές αρχές όπως η ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου

Οι ηγέτες επανέλαβαν την προσήλωσή τους στη στρατηγική εταιρική σχέσηΙαπωνίας-ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και άλλων κοινών προκλήσεων. Εξέφρασαν επίσης την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ιαπωνίας-ΕΕ και τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης.

Μελλοντικά μέτρα

Οι ηγέτες προσβλέπουν στη σύγκληση συνόδου κορυφής, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, προκειμένου να διευρυνθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ σε τομείς όπως:

-η συνδεσιμότητα, οι μεταφορές και η ενέργεια

-τα διεθνή περιβαλλοντικά ζητήματα και οι διεθνείς προκλήσεις

-η κλιματική αλλαγή

-ο ψηφιακός μετασχηματισμός

-η υγεία

-το ελεύθερο, δίκαιο και βασισμένο σε κανόνες εμπόριο

-η ασφάλεια και η άμυνα

Πηγή : Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 

Φωτογραφία από : Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.