Συνέντευξη του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (εκπ. «Αθήνα – Ευρώπη σε 15 λεπτά» – ΘΕΜΑ 104,6 FM)

Δευτέρα, 26 Φεβρουάριος, 2018 | NEA

Ο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, παραχώρησε στις 23 Φεβρουαρίου 2018, συνέντευξη στους Αργύρη Παπαστάθη και Κατερίνα Δούκα, στην εκπομπή «Αθήνα-Ευρώπη σε 15 λεπτά» του ΘΕΜΑ 104.6 FM, την οποία υποστηρίζει το Europe Direct του δήμου Αθηναίων.  Κληθείς να σχολιάσει σχετικά με τις εξελίξεις του ελληνικού προγράμματος παρέπεμψε στην πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου Μοσκοβισί και στο σαφές μήνυμα, το οποίο αυτός εξέπεμψε.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πίστη ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και ότι η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης με τα προνόμια και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Με το πέρας του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει την ενδεδειγμένη υποστήριξη, η οποία θα έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ως παρομοίωση, ότι το τιμόνι, θα έχει υδραυλική υποστήριξη, αλλά θα το κρατάει η Ελλάδα. Ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, δεδομένης και της εμπειρίας του στην Κύπρο, επισήμανε ότι πάγια η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ουσιαστικής σημασίας τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας και υποστηρίζει το δικαίωμα μιας χώρας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της. Επικαλούμενος , δηλώσεις του Προέδρου Juncker, σημείωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση δυστυχώς σε ορισμένους τομείς δεν παραμένει προσηλωμένη στις αξίες της Ένωσης. Ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει τεντωμένο το χέρι προς τον τουρκικό λαό, αλλά και η κυβέρνηση της πρέπει να κάνει αυτά τα οποία απαιτούνται. Επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει μεταφέρει κονδύλια στην Τουρκία για  τη δημιουργία και διατήρηση αξιοπρεπών συνθηκών φιλοξενίας για το μεγάλο αριθμό προσφύγων της συριακής κρίσης, αλλά αναφέρθηκε και στη μείωση των ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, οι οποίες σημείωσαν πτώση 95%, ως θετικό αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας. Τέλος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα ολοκληρωθεί με το σωστό ρυθμό, τον οποίο η Επιτροπή πάντα καταφέρνει να επιτυγχάνει.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ

Πηγή: ec.europa.eu

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.