Συνάντηση των ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων για να προετοιμάσουν τη διάσκεψη κορυφής στο Ζάγκρεμπ

Τετάρτη, 12 Φεβρουάριος, 2020 | NEA

Οι ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα συναντήσουν τους Προέδρους κ. Michel και κα von der Leyen, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Plenković και τον Ύπατο Εκπρόσωπο κ. Borrell για μια πρώτη άτυπη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020.

Οι ηγέτες της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου*, του Μαυροβουνίου, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας θα είναι στις Βρυξέλλες για τη διεθνή διάσκεψη δωρητών για την Αλβανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της διάσκεψης είναι να συμβάλει στη στήριξη των προσπαθειών ανασυγκρότησης στην Αλβανία μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο.

Διεθνής διάσκεψη δωρητών για την Αλβανία (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

Η προπαρασκευαστική άτυπη συνεδρίαση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης επίσκεψης του Προέδρου κ. Michel στην Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και μετά τη δημοσίευση πρότασης της Επιτροπής για μια νέα μεθοδολογία όσον αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης.

Πρόγραμμα

16 Φεβρουαρίου

19.00 Αφίξεις ηγετών

19.20 Ομαδική φωτογραφία στο αίθριο του κτιρίου Europa

19.30 Σύνοδος

 

Ιστορικό

Η προηγούμενη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 17 Μαΐου 2018. Στη διάσκεψη εκείνη συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και οι ηγέτες των έξι εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά με τη δήλωση της Σόφιας, με την οποία ευθυγραμμίστηκαν οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων. Ενέκριναν επίσης, ως παράρτημα της δήλωσης, την ατζέντα προτεραιοτήτων της Σόφιας και περιέγραψαν νέα μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας με την περιοχή.

 

* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Πηγή: consilium.europa.eu

     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.