Στρατηγικές για μικρές επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας

Δευτέρα, 25 Ιανουάριος, 2021 | NEA

Το πρόβλημα και οι ευκαιρίες

Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Μια χώρα όπως η δική μας με μεγάλη τουριστική παράδοση και πλούσια νυχτερινή ζωή περιορίστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομική και κοινωνική ευημερία. Μέσα σε αυτή την κρίση αναπτύχθηκε όμως και ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον χωρίς προηγούμενο που προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ένα υποσχόμενο ψηφιακό μέλλον που θα εκτοξεύσει τις οικονομίες κλίμακας και θα δώσει πνοή στα κοινωνικά και επαγγελματικά θέματα.

Οι οδηγίες για υπαλλήλους

Το οικονομικό κλίμα και οι ψηφιακές ευκολίες καθιστούν τους υπαλλήλους έναν ευαίσθητο κρίκο της οικονομικής δραστηριότητας που καλείται να δείξει υπευθυνότητα και ευελιξία για να μη σπάσει. Τα οικονομικά προβλήματα και η ανεργία είναι η δαμόκλειος σπάθη που απειλεί κάθε επαγγελματία όσο πετυχημένος και να είναι. Κάθε κρίση είναι μια αναθεώρηση απόψεων και πρακτικών αλλά και πηγή ευκαιριών για ανθρώπους που αναλαμβάνουν ρίσκο.

Αν είστε υπάλληλοι ζείτε σε μια περίοδο που μπορείτε να αποδείξετε τις ικανότητες σας και μέσω τηλεργασίας. Κάποιες συστάσεις που γενικά θα σας βοηθήσουν στο να είστε πιο αποτελεσματικοί είναι οι εξής:

-Να είστε σχολαστικοί με την καθαριότητα και τη νοικοκυροσύνη του χώρου σας είτε είστε στο γραφείο είτε είστε στο σπίτι. Είναι μια περίοδος που τα νεύρα μπορούν να ξεφύγουν και έχει σημασία να είναι όλα τακτοποιημένα.

-Να αφιερώνετε ισορροπημένα χρόνο στην ιδιωτική και στην επαγγελματική σας ζωή ώστε να μη σας απορροφήσει η μία ή η άλλη πτυχή, δυσχεραίνοντας την προσαρμοστικότητά σας και αυξάνοντας το άγχος σας.

-Να γυμνάζεστε και μέσα στο σπίτι και σε εξωτερικούς χώρους ώστε να διαφυλάξετε μια καλή φυσική κατάσταση απαραίτητη για τις εργασιακές απαιτήσεις.

-Να ορίσετε ένα πρόγραμμα εργασίας με σαφείς στόχους και καθήκοντα.

-Να επικοινωνείτε τακτικά με συναδέλφους και προϊσταμένους ώστε να δείχνετε το ζωηρό σας ενδιαφέρον για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών.

-Να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή με μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να έχετε ενέργεια αλλά και να αποφύγετε να πάρετε κιλά.

Οι συμβουλές για επιχειρήσεις

Για έναν επιχειρηματία η ευθύνη δεν είναι μόνο ατομική αλλά επεκτείνεται σε όλα τα άτομα και τις δράσεις που έχουν οι επιχειρήσεις. Ο ρόλος σας είναι επιτελικός και ελεγκτικός. Η τύχη για τις επιχειρήσεις σας βρίσκεται στα δικά σας χέρια αλλά καλό είναι να αξιολογήσετε τους συνεργάτες σας και στην τωρινή διαφοροποιημένη συγκυρία για να κρίνετε αν αντέχουν υπό όλες τις συνθήκες στις δικές σας απαιτήσεις.

Κάποιες πρακτικές συμβουλές
 είναι:

-Να επιβεβαιώσετε ότι όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τα προγράμματα στήριξης και τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν για άδεια και τηλεργασία.

-Να αναλύσετε τις ανάγκες της επιχείρησης αλλά και τις ανάγκες και επιθυμίες κάθε εργαζόμενου ώστε να βρείτε τον καλύτερο συνδυασμό.

-Να εξασφαλίσετε την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την τηλεργασία και να μάθετε καλά το νομικό πλαίσιο και τις όποιες επιδοτήσεις.

-Να δημιουργήσετε με τους συνεργάτες σας ένα οργανωτικό σχέδιο για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη και την παραγωγικότητα από την τηλεργασία και την όποια απουσία από το χώρο εργασίας.

-Να αναγνωρίσετε τις προσωπικές δυσκολίες όσων είναι γονείς και επηρεάζονται από τις αλλαγές στην εκπαίδευση ως προς την ανατροφή των παιδιών τους.

-Να κάνετε τακτικές συναντήσεις ή ελεύθερες συζητήσεις τετ-α-τετ με κάθε πολύτιμο συνεργάτη.

-Να διατηρήσετε και στο μέλλον τις ψηφιακές συσκέψεις αξιοποιώντας όλη την τωρινή εμπειρία.

-Να εμψυχώνετε και να συμβουλεύετε το προσωπικό σας.

-Να δείχνετε ένα ζεστό και κοινωνικό πρόσωπο σε εργαζόμενους και πελάτες με πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που περνάνε όλοι.

-Να φροντίζετε και τη δική σας υγεία και ψυχολογία εφόσον είστε τελικά το κέντρο της προσπάθειας και ο πιο αποφασιστικός παράγοντας για ένα καλό αποτέλεσμα.

Η πρόκληση της οικονομίας

Πραγματικά είναι η ώρα να φανούν οι ψυχικές αντοχές όλων και να προωθηθεί η διαλλακτικότητα και η ομαδική εργασία από απόσταση. Δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες, κάθε πρότζεκτ, κάθε πελάτης, κάθε ενδιαφερόμενος είναι μια εν δυνάμει πηγή εσόδων. Οφείλουν όλοι να δείξουν συνέπεια και επαγγελματισμό και να κερδίσουν τον ανταγωνισμό, βελτιώνοντας τη θέση της επιχείρησης στην αγορά.

Πηγή:citycampus.gr

Φωτογραφία:unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.