Στην Ατζέντα: Δράση για τα Panama Papers και εκπληρώνει το Σχέδιο Juncker τις υποσχέσεις;

Δευτέρα, 6 Ιούνιος, 2016 | Πολυμέσα

Στην Ολομέλεια ευρωβουλευτές θα εξετάσουν αναλυτικά το επενδυτικό σχέδιο του Jean-Claude Juncker και ζητούν δράση για τις ενδοκρινικούς διαταράκτες – επιβλαβή χημικά που βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα.

Την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου: δύσκολες στιγμές για ευρωβουλευτές με το σκάνδαλο των Panama Papers και τους αγρότες σε μάχη με τα σουπερμάρκετ. Καλώς ορίσατε στην Ατζέντα.

Θυμάστε πώς νιώθατε όταν παίρνατε τον έλεγχο του σχολείου; Είχατε καθόλου προσδοκίες; Για τον Πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker, δεν ήρθε η ώρα των βαθμών, αλλά αναμένεται η ενδιάμεση αξιολόγηση του επενδυτικού του σχεδίου. Μέσα σε τρία χρόνια θα κινητοποιηθούν 315 δις ευρώ σε επενδύσεις μέσω αρχικής εγγύησης 21 δις ευρώ που διασφαλίζει ο προϋπολογισμός ΕΕ και η Τράπεζα Επενδύσεων για τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αριθμοί της Κομισιόν δείχνουν παραγωγή 100 δις ευρώ. Τι θα κάνουν όμως οι ευρωβουλευτές με τις δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες; Η ενδιάμεση αναθεώρηση είναι το πρώτο θέμα την Τετάρτη.

Η φοροδιαφυγή είναι αδίκημα και η φοροαποφυγή ανήθικη, αλλά όχι παράνομη. Αλλά μετά από μεγάλα σκάνδαλα όπως το LuxLeaks και το πιο πρόσφατο με τα Panama Papers, οι ευρωπαίοι πολιτικοί θέλουν αυστηρότερα μέτρα για να κλείσουν οι φορολογικές τρύπες. Στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για τη 12μηνη εντολή και τον αριθμό ευρωβουλευτών στην Εξεταστική Επιτροπή που έγινε μετά το σκάνδαλο των Panama Papers. Και η ψήφος για την Οδηγία περί Φοροαποφυγής της Κομισιόν είναι την Τρίτη. Οι ευρωβουλευτές ζητούν ποσοστό εταιρικού φόρου 15% για ξένες επενδύσεις.

Πολλές κοινές ηλεκτρονικές συσκευές, παιχνίδια, ακόμα και μακιγιάζ όπως αυτό, μπορεί να περιέχουν χημικά επιβλαβή για το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες μας και να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο. Το ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται από αδένες που παράγουν ορμόνες που ρυθμίζουν ανάπτυξη, μεταβολισμό και σεξουαλική ανάπτυξη και λειτουργία. Το Δεκέμβρη 2015, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ρύθμισε ότι η Κομισιόν παραβίασε ευρωπαϊκό δίκαιο μην έχοντας δράσει για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες. Έκθεση σε αυτά τα χημικά, επηρεάζει ανάπτυξη εμβρύου, εφηβεία, και μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στην αναπαραγωγή και καρκίνο.

Το ΕΚ θα ζητήσει ξανά από την Κομισιόν δημοσίευση επιστημονικών μελετών για ενδοκρινικές διαταραχές στην Ολομέλεια της Τετάρτης. Και τώρα μερικά νέα εν συντομία. Την Πέμπτη ίσως δοθεί πράσινο φως σε κανονισμό για απλοποίηση διαδικασιών που θα αποδεικνύουν αυθεντικότητα δημοσίων εγγράφων όπως πιστοποιητικά γεννήσεων και γάμου σε άλλα Κράτη Μέλη. Όχι πια Δαβίθ και Γολιάθ, το ΕΚ θέλει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για να βοηθήσει τους αγρότες να ανταγωνιστούν τα σουπερμάρκετ. Πρόταση θα κατατεθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Τρίτη.

Η Αρχηγός των Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ Federica Mogherini θα συζητήσει κεφάλαια για αρωγή χωρών προέλευσης μεταναστών, ειδικά της Αφρικής. Θα συζητηθεί μαζί με το Πακέτο Νόμιμης Μετανάστευσης την Τρίτη. Η υποσαχάρια Αφρική έχει το υψηλότερο ποσοστό πείνας. Πρωτοβουλία με στήριξη ΕΕ και G8 για τόνωση γεωργίας και ανακούφιση της φτώχειας ίσως χρειαστεί αλλαγή.

Η Νέα Συμμαχία για Ασφάλεια Τροφίμων και Διατροφής στην Αφρική ξεκίνησε το 2012 με στόχο τη συγκέντρωση ξένων επενδύσεων στην καλλιέργεια με ύψος 8 δις ευρώ. Λέγεται ότι οι αγρότες της υποσαχάριας Αφρικής παράγουν 80% των παγκόσμιων τροφίμων. Το ΕΚ θέλει καλύτερες διασφαλίσεις για πρόληψη αρπαγής γης και διαφθοράς. Και αυτή ήταν η Ατζέντα. Να είστε καλά και καλή σας εβδομάδα.

Πηγή: europarltv.europa.eu/

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.