Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία

Δευτέρα, 7 Μάρτιος, 2016 | NEA

ee_geniki_1fixΣήμερα, οι Aρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ συναντώνται με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου στο πλαίσιο της ενίσχυσης του διαλόγου υψηλού επιπέδου όπως συμφωνήθηκε στη δήλωση μετά την συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου. Η ΕΕ και η Τουρκία αναμένεται να υπογραμμίσουν την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας για την επίτευξη βιώσιμης και επαρκούς μείωσης της ροής παράτυπων μεταναστών.

Μετά τη συνάντηση ακολουθεί άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου οι ηγέτες αναμένεται να στηρίξουν τις προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα για ταχύτερη, πιο στοχοθετημένη απάντηση σε μεγάλες κρίσεις, καθώς και για την παροχή βοήθειας σε κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού προσφύγων. Αναμένεται επίσης να εγκριθεί ο χάρτης πορείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιστροφή στην κανονική λειτουργία του χώρου Σένγκεν το αργότερο έως το τέλος του 2016. Τέλος, οι ηγέτες αναμένεται να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή των σχεδίων επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης που συμφωνήθηκαν το 2015, βάσει των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την είδηση ότι με 214 επιτυχημένες μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα προς τη Γαλλία, την Πορτογαλία και τη Λιθουανία κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο συνολικός αριθμός των μετεγκαταστάσεων ανήλθε μέχρι σήμερα σε 874.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα τονίσει επίσης τη σημασία της ταχείας υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, προκειμένου να λειτουργεί φέτος το καλοκαίρι.

Συνεντεύξεις Τύπου θα δοθούν μετά το γεύμα εργασίας με την Τουρκία και μετά την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα μεταδοθούν ζωντανά στο EbS.

H ανακοίνωση στον ιστότοπο της ΕΕ

 

Αναδημοσίευση Δελτίου Τύπου Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Ελλάδα

     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.