Πρόοδος στο πλαίσιο των παγκόσμιων δεσμεύσεων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη

Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος, 2018 | NEA

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ στη Μαλαισία, η Επιτροπή προέβη σε απολογισμό των όσων επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο των τριών δεσμεύσεων που ανέλαβαν η ΕΕ και οι εταίροι της πριν από 15 μήνες.

Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο πλαίσιο των τριών δεσμεύσεων αφότου αναλήφθηκαν στη διάσκεψη Habitat III των Ηνωμένων Εθνών, τον Οκτώβριο του 2016, με στόχο να αξιοποιηθεί η δύναμη που προσφέρει η ταχεία αστικοποίηση. Η συνεργασία μεταξύ των πόλεων ανθεί τώρα σε όλες τις ηπείρους, σημαντικά βήματα έχουν γίνει για την κατάρτιση ενός ενιαίου ορισμού των πόλεων σε παγκόσμιο επίπεδο και η ΕΕ δείχνει στον υπόλοιπο κόσμο τον δρόμο προς τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με την υλοποίηση του αστικού θεματολογίου της για την ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μιλώντας από το Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ στη Μαλαισία, η κ. Κορίνα Κρέτσου, Επίτροπος αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, δήλωσε τα εξής: «Όπως ακριβώς και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ΕΕ είναι και εδώ έτοιμη να ανοίξει τον δρόμο προς καθαρές, ασφαλείς και ευημερούσες πόλεις παντού στον κόσμο». Η Ευρώπη και οι εταίροι της υλοποιούν με ταχείς ρυθμούς τις τρεις αυτές συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση των πόλεων του μέλλοντος».

Οι τρεις δεσμεύσεις συμβάλλουν στην υλοποίηση της ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και της συμφωνίας του Παρισιού. Αποτελούν μέρος του νέου αστικού θεματολογίου, το οποίο επίσης παρουσιάστηκε πριν από 15 μήνες. Κάθε μία από τις δεσμεύσεις αυτές έχει συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής, αναμενόμενα επιτεύγματα και προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στη συνέχεια παρατίθενται τα όσα έχουν επιτευχθεί από το τέλος του 2016:

Δέσμευση για την υλοποίηση του νέου αστικού θεματολογίου μέσω του αστικού θεματολογίου της ΕΕ

Έχουν ήδη καταρτιστεί, στο πλαίσιο του αστικού θεματολογίου για την ΕΕ, 3 από τα 12 σχέδια δράσης, τα οποία αφορούν την αστική φτώχεια, την ένταξη των μεταναστών και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Τα εν λόγω σχέδια δράσης περιλαμβάνουν συστάσεις πολιτικής, ορθές πρακτικές και έργα που πρέπει να αναπαραχθούν στο σύνολο της ΕΕ και παγκοσμίως. Όλα τα σχέδια δράσης αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2018.

Πέραν των θεματικών σχεδίων δράσης, η ίδια η μεθοδολογία του αστικού θεματολογίου για την ΕΕ μπορεί να εμπνεύσει μεταρρυθμίσεις στον τρόπο διακυβέρνησης των πόλεων σε όλο τον κόσμο· τοποθετεί σε βάση ισότητας τις πόλεις, τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ και τους εκπροσώπους των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων, για μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσέγγιση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Δέσμευση για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου, εναρμονισμένου ορισμού των πόλεων

Για να διευκολύνονται η παρακολούθηση, η συγκριτική αξιολόγηση και, τελικά, η χάραξη πολιτικής, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται παγκοσμίως ο ίδιος ορισμός για τις πόλεις. Η ΕΕ προσπαθεί να καταρτίσει έναν τέτοιο ορισμό ο οποίος θα υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο του 2019, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει συλλέξει εκτιμήσεις όσον αφορά τον βαθμό αστικοποίησης κάθε χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο και παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτά τα δεδομένα διευκολύνοντας τη σύγκριση με τους εθνικούς ορισμούς. Με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Αστικού Φόρουμ, η Επιτροπή δημοσιεύει, μέσω του Κοινού Κέντρου Ερευνών της, την παγκόσμια βάση δεδομένων για τα κέντρα των πόλεων· αυτή περιέχει στοιχεία και για τα 10.000 αστικά κέντρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για τις πόλεις που έχει ποτέ δημοσιευθεί.

Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε 20 χώρες ώστε να συλλεχθούν σχόλια σχετικά με τον παγκόσμιο ορισμό των πόλεων. Σε 12 χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη πιλοτικά έργα για τη σύγκριση του παγκόσμιου ορισμού με τους εθνικούς ορισμούς και την αξιολόγηση των διαφορών. Κατά τη διάρκεια του 2018 η Επιτροπή και οι εταίροι της θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο που θα βοηθήσει τις χώρες να δοκιμάσουν τον εν λόγω ορισμό στην επικράτειά τους.

Δέσμευση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των πόλεων στον τομέα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης [1]

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τη διεθνή αστική συνεργασία (IUC) ξεκίνησε το 2016 με σκοπό τη στήριξη της δέσμευσης αυτής και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ πόλεων σε ολόκληρη την υφήλιο.

Τη στιγμή αυτή έχουν πραγματοποιηθεί 35 συνδέσεις πόλεων στο πλαίσιο του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν 70 πόλεις (35 από την ΕΕ και 35 εκτός της ΕΕ). Σε αυτές συγκαταλέγονται η Φρανκφούρτη (Γερμανία) και η Γιοκοχάμα (Ιαπωνία)· η Μπολόνια (Ιταλία) και το Όστιν (ΗΠΑ), η Αλμάδα (Πορτογαλία) και το Μπελ Οριζόντε (Βραζιλία). Όλες οι συμπράξεις προωθούν σχέδια τοπικής δράσης που αφορούν κοινές προτεραιότητες για τις αστικές περιοχές, όπως η πρόσβαση στο νερό, στις μεταφορές και στην υγεία, χρησιμοποιώντας την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την επίτευξη των κοινών τους στόχων.

Δημοσιεύθηκε νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία τουλάχιστον 25 νέων συνδέσεων· οι πόλεις μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση έως τις 9 Μαρτίου.

Περισσότερες πληροφορίες:

Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ (στα αγγλικά)

Διάσκεψη Habitat III (στα αγγλικά)

Αστική πολιτική της ΕΕ (στα αγγλικά)

Πλατφόρμα αστικών δεδομένων του Κοινού Κέντρου Ερευνών (στα αγγλικά)

Εδαφικός πίνακας του Κοινού Κέντρου Ερευνών (στα αγγλικά)

Το Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ

[1] Το πεδίο της δέσμευσης καλύπτει πόλεις στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Ινδία, τον Καναδά, την Κίνα, την Κολομβία, το Μεξικό, το Περού και τη Χιλή.

Πηγή: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.