Πολυγλωσσία στο διαδίκτυο: «Οι γλωσσικές τεχνολογίες ενθαρρύνουν το διασυνοριακό εμπόριο»

Τρίτη, 26 Ιούνιος, 2018 | NEA

Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ομιλητές λιγότερο χρησιμοποιούμενων γλωσσών στην ΕΕ δεν θα μείνουν πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις; Η ευρωβουλευτής Τζίλ Έβανς απαντά στις ερωτήσεις μας.

Υπάρχουν 24 επίσημες γλώσσες και περισσότερες από 60 εθνικές και περιφερειακές γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πόσες από αυτές χρησιμοποιούμε στο διαδίκτυο; Το χάσμα αυξάνεται ανάμεσα σε γνωστές και λιγότερο χρησιμοποιούμενες γλώσσες της ΕΕ, μερικές από τις οποίες σύμφωνα με την έκθεσή της ευρωβουλευτού Τζίλ Έβανς (Πράσινοι, Μεγάλη Βρετανία) βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με την ψηφιακή εξαφάνιση.

Γιατί είναι σημαντικό το ζήτημα της ισότητας των γλωσσών στο διαδίκτυο εφόσον επικοινωνούμε όλοι σε άλλες μεγαλύτερες γλώσσες (κυρίως στα αγγλικά);

Ο ψηφιακός κόσμος δεν διαχωρίζεται πλέον από τον «πραγματικό κόσμο». Ζητάμε από τη Siri οδηγίες ή από την Alexa να παίξει ένα τραγούδι. Οι ομιλητές των λιγότερο γνωστών ή μειονοτικών γλωσσών δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές στις γλώσσες τους και συνήθως πρέπει να επιλέξουν μια κυρίαρχη γλώσσα στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, πολλές τεχνολογίες είναι διαθέσιμες μόνο σε μια χούφτα αυτών των κυρίαρχων γλωσσών. Καθώς οι τεχνολογίες γίνονται πιο σημαντικές στη ζωή μας, υπάρχει ο φόβος ότι αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τη γλωσσική αυτή στροφή και στον «πραγματικό κόσμο».

Η γλώσσα είναι πολλά περισσότερα από ένα εργαλείο επικοινωνίας. Είναι αυτή καθ’ αυτή συνδεδεμένη με τον πολιτισμό και την ταυτότητα. Υπάρχουν στην πραγματικότητα πάνω από ογδόντα γλώσσες που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ. Στην Ουαλία, όπως και σε άλλες χώρες, οι άνθρωποι έπρεπε να προωθήσουν την ισότητα των γλωσσών, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη σημασία της πολυγλωσσίας στο ψηφιακό περιβάλλον; Πρέπει να γίνουν επενδύσεις;

Στην Αμερική και την Ασία γίνονται μεγάλες επενδύσεις στις γλωσσικές τεχνολογίες μπροστά στις οποίες η Ευρώπη υστερεί. Η έκθεσή μου καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει ένα μακροπρόθεσμο συντονισμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης μεγάλης κλίμακας.

Μια άλλη πρόταση είναι τα κράτη μέλη να αναπτύξουν προγράμματα ψηφιακής παιδείας σε λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες και να εισαγάγουν την κατάρτιση καθώς και εργαλεία γλωσσικής τεχνολογίας στα σχολικά προγράμματα σπουδών. Αυτό θα ενθάρρυνε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις γλώσσες τους από νεαρή ηλικία και θα εξασφάλιζε εξοικείωση με γλωσσικές τεχνολογίες όπως η αυτόματη μετάφραση, η μεταφορά κειμένου σε ομιλία και η αναγνώριση ομιλίας.

Πρόκειται για ένα θέμα που επηρεάζει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και αν ναι με ποιο τρόπο;

Στην ψηφιακή εποχή, οι γλωσσικοί φραγμοί αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Για παράδειγμα, το 2015, μόνο το 16% των ευρωπαίων πολιτών έκανε τις αγορές του στο διαδίκτυο από άλλες χώρες της ΕΕ. Οι γλωσσικές τεχνολογίες μπορεί να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων ενθαρρύνοντας παράλληλα και το διασυνοριακό εμπόριο.

Ακόμα όσον αφορά περίπλοκες διοικητικές διαδικασίες, οι γλωσσικές τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την συμμετοχή των ανθρώπων στις χώρες στις οποίες ζουν.

Οι ομιλητές μειονοτικών γλωσσών όπως τα ουαλικά και τα βασκικά είναι ψηφιακά μειονεκτούντες, όπως και οι ομιλητές ορισμένων άλλων επίσημων γλωσσών της ΕΕ όπως τα εσθονικά, τα τσεχικά και τα δανέζικα. Τέλος, οι ευρωπαϊκές γλώσσες θα κερδίσουν αρκετά από επενδύσεις σε γλωσσικές τεχνολογίες, εργαλεία και πόρους.

Επόμενα βήματα:

Η έκθεση πήρε το πράσινο φως από την επιτροπή πολιτισμού στις 19 Ιουνίου, ενώ θα είναι και στο πρόγραμμα της ολομέλειας Σεπτεμβρίου.

Σύνδεσμοι

Διαδικασία: 

Τζίλ Έβανς (Πράσινοι, Μεγάλη Βρετανία) 

-Επιτροπή πολιτισμού

Πηγή: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.