Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας

Τρίτη, 6 Οκτώβριος, 2015 | ΕκδόσειςΠολιτικές της ΕΕ

ML0614050Καταπολεμάμε παρέα την κλιματική αλλαγή.

Γιατί μιλάνε όλοι για την κλιματική αλλαγή; Μάλλον επειδή είναι μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Ο πλανήτης μας βιώνει σημαντική και επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή που άρχισε πριν από έναν αιώνα.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται γρηγορότερα από ποτέ, λόγω της τεράστιας ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτή η δραστηριότητα περιλαμβάνει ενέργειες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο), η κίνηση των αυτοκινήτων και η αποψίλωση των δασών.

Πολλοί από εμάς έχουν δει, ή και βιώσει, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αλλά, δεν μιλάμε απλά για ακραίες καιρικές συνθήκες όπως οι πλημμύρες, η ξηρασία και οι ανεμοστρόβιλοι. Οι αλλαγές στο κλίμα μας μπορούν να αλλαξουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο ζούμε.

Το καλό νέο είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και σε όλο τον κόσμο, κυβερνήσεις, εταιρείες και πολίτες εργάζονται για την αντιμετώπιση των αιτιών της κλιματικής αλλαγης και την προσαρμογή στις αλλαγές αυτές. Όλοι μας θα πρέπει να παίξουμε έναν ρόλο σε αυτό, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον καθένα μας.

Μοιραζόμαστε όλοι έναν πλανήτη, και οι αλλαγές που κάνουμε σες ένα μέρος μπορούν να επηρεάσουν άλλους που βρίσκονται πολύ μακριά από εμάς. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η συμπεριφορά μας αφήνει ένα μόνιμο ίχνος, όπως ένα  αποτύπωμα. Έτσι, μέσω των ενεργειών και των επιλογών του, ο καθένας από εμάς μπορεί να φροντίσει ώστε το αποτύπωμά του να είναι πιο μικρό και άρα να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μπορείτε να «κατεβάσετε» ένα αντίγραφο εδώ. Για να παραγγείλετε ένα έντυπο αντίτυπο εντελώς δωρεάν επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.