«Όταν τελειώνει η ελευθερία του Τύπου, τελειώνει και η δημοκρατία.»

Τρίτη, 16 Μάιος, 2017 | Πολυμέσα

Ο ευρωβουλευτής Jaromír Štětina είναι πρώην δημοσιογράφος που έχασε τη δουλειά του κατά την Άνοιξη της Πράγας το 1968. Για την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η ελευθερία της έκφρασης στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων.

Παλιά, ήθελα να γίνω δημοσιογράφος.

Ήμουν ένα νεαρό αγόρι. Με προσέλαβαν ως ελεύθερο επαγγελματία στην εφημερίδα Mlada Fronta.Ήμουν 3 μήνες εκεί, και τότε έφτασε ο ρωσικός στρατός. Διαμαρτυρόμασταν για την κατοχή κι αυτό σηματοδότησε το τέλος του ονείρου μου να γίνω δημοσιογράφος γιατί απολύθηκα από τη δουλειά μου, όπως και πολλοί άλλοι. Για πάνω από 20 χρόνια δεν μπορούσα να εργαστώ ως δημοσιογράφος. Για 8 χρόνια δούλεψα στα ορυχεία.

Ένιωθα μια τρομερή έλλειψη ελευθερίας και υπήρχαν πολλά ψέματα. Η δύναμη των τανκς κατέπνιγε την ελευθερία των λέξεων. Μου φέρνει στο νου τα ψέματα που λέει σήμερα το Κρεμλίνο για την Ουκρανία. Τα ψέματα εξαπλώνονται σήμερα με τέτοιο τρόπο που ο θεατής ή ο αναγνώστης αμφιβάλλει και δεν ξέρει ποια είναι η αλήθεια. Αυτός είναι ο κύριος στόχος της Ρωσίας και ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα στον πόλεμο της πληροφόρησης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θυμηθείτε τον καιρό της ελευθερίας των ΜΜΕ, πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας.

Επειδή η ελευθερία του Τύπου είναι βασική προϋπόθεση για τη δημοκρατία. Όταν τελειώνει η ελευθερία του Τύπου, τελειώνει και η δημοκρατία. Αυτό το έχουμε δει και στο παρελθόν.

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.