Ολομέλεια Μαρτίου: Κορoνoϊός, προϋπολογισμός, προσφυγικό

Πέμπτη, 12 Μάρτιος, 2020 | NEA

Την απάντηση της ΕΕ στο ξέσπασμα του κορονοϊού, την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό συζήτησαν οι ευρωβουλευτές σε μια σύντομη σύνοδο ολομέλειας.

Η σύνοδος ολομέλειας του Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αντί για το Στρασβούργο, και διήρκεσε μόνο μια ημέρα λόγω των ανησυχιών που εγείρει η εξάπλωση του κορονοϊού.

Την Τρίτη πρωί, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το θέμα της έξαρσης του COVID-19 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, τονίζοντας την ανάγκη να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή του σε όλη την Ευρώπη. Οι ευρωβουλευτές απηύθυναν, επίσης, έκκληση αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ και ζήτησαν τη διάθεση πόρων για την έρευνα γύρω από τον ιό.

Σε συζήτηση σχετικά με τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου και την αποτυχία των ηγετών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, οι ευρωβουλευτές επέκριναν την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ, για έλλειψη φιλοδοξίας και τόνισαν ότι δεν θα εγκρίνουν μια κακή συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια.

Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τα σύνορά της με την Τουρκία, δήλωσαν την Τρίτη οι ευρωβουλευτές, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Πολλοί τόνισαν, ακόμη, ότι η ΕΕ πρέπει να αποφύγει την επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015 και να επικαιροποιήσει τους κοινούς κανόνες για το άσυλο.

Κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας, την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τη νέα στρατηγική για την ισότητα των φύλων, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένης δράσης. «Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν συνιστά επιλογή. Είναι καθήκον μας και μπορεί να γίνει πραγματικότητα εκεί όπου υπάρχει πολιτική βούληση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του ΕΚ Μαίριντ ΜακΓκίνες.

Άλλες δραστηριότητες

Αυτή την εβδομάδα, οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων αποφάσισαν να αναθεωρήσουν το ημερολόγιο του ΕΚ ως προληπτικό μέτρο για την υγεία. Η επόμενη σύνοδος ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στις Βρυξέλλες, στις 1-2 Απριλίου, ενώ οι συνεδριάσεις επιτροπών της επόμενης εβδομάδας έχουν ακυρωθεί.

Πηγή: europarl.europa.eu

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.