Oλομέλεια Ιουνίου: ρατσισμός, σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, μέλλον της Ευρώπης

Τετάρτη, 24 Ιούνιος, 2020 | NEA

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιοΟι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας, ενώ ζήτησαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΒ κι όσον αφορά τα σχέδια ανάκαμψης.

Διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού

Στην αρχή της συνόδου, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις διακρίσεις και την αστυνομική βία κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με τις διαμαρτυρίες που σάρωσαν τις ΗΠΑ και την ΕΕ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις. Σε ψήφισμα που διεξήχθη την Παρασκευή, το Κοινοβούλιο έκανε έκκληση για αύξηση της διαφορετικότητας στις αστυνομικές δυνάμεις.

Σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου

Σε ψήφισμα σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και δήλωσαν ότι δε θα στηρίξουν μια συμφωνία ανεξαρτήτως της καταλληλότητάς της.

Προϋπολογισμός και σχέδια ανάκαμψης

Σε συζήτηση που διεξήχθη την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τους ηγέτες της ΕΕ να βρουν συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ το συντομότερο δυνατό και ανέφεραν ότι η πρόταση της Επιτροπής για το πακέτο ανάκαμψης είναι το απολύτως ελάχιστο που μπορεί να δεχθεί το Κοινοβούλιο.

Σένγκεν

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τρόπους άρσης των συνοριακών ελέγχων και ταξιδιωτικών περιορισμών στη ζώνη Σένγκεν. Σε ψήφισμα που διεξήχθη την Παρασκευή, ζήτησαν, επίσης, το εκ νέου άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Το μέλλον της Ευρώπης

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης να λάβει μέρος το συντομότερο δυνατό (το φθινόπωρο του 2020), και κάλεσαν το Συμβούλιο να λάβει απόφαση σχετικά με τη μορφή και τη διοργάνωση της διάσκεψης. Τόνισαν, επίσης, ότι οι φωνές των πολιτών πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Στήριξη του τουριστικού τομέα

Το ΕΚ επιμένει στην υιοθέτηση μιας ισχυρής και συντονισμένης προσέγγισης για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών και μεταφορικών δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τράπεζες

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την προσωρινή χαλάρωση των κανόνων για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για να διευκολυνθούν οι τράπεζες, ώστε με τη σειρά τους να αυξήσουν τις δανειακές ροές προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να ελαττωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-1.

Βιώσιμες επενδύσεις

Νέοι κανόνες που καθορίζουν ποια οικονομική δραστηριότητα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη εγκρίθηκαν την Πέμπτη, με σκοπό την αύξηση των πράσινων επενδύσεων.

Ξένες αγορές

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν σχέδια για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών που αποδυναμώθηκαν από την κρίση του COVID-19 λόγω ξένων εξαγορών.

Διασυνοριακοί και εποχιακοί εργαζόμενοι

Οι διασυνοριακοί και εποχιακοί εργαζόμενοι αξίζουν ίση μεταχείριση και προστασία από την κρίση του COVID-19, ανέφεραν ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους την Παρασκευή, ζητώντας καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

COVID-19 και παραπληροφόρηση

Κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης έθεσαν νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν σε συζήτηση την Πέμπτη το πρωί, ζητώντας από την ΕΕ να εντείνει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο για την αντιμετώπιση των απειλών.

Νέες κοινοβουλευτικές επιτροπές

Το Κοινοβούλιο συμφώνησε να συσταθούν νέες ειδικές επιτροπές για τον καρκίνο, την τεχνητή νοημοσύνη, και τις παρεμβάσεις από ξένες χώρες στη δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, καθώς και μια υποεπιτροπή για τα φορολογικά θέματα (υπαγόμενη στην επιτροπή οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, αλλά και μια εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της παράνομης μεταφοράς ζώων.

Περισσότερα σχετικά με την ολομέλεια:

-Οι ευρωβουλευτές ζητούν την παροχή επιπλέον βοήθεια για τους αγρότες

-Το Κοινοβούλιο απαιτεί μια ισχυρή Ανατολική Εταιρική Σχέση και την ανάληψη πειρσσότερων προσπαθειών για τη διασφάλιση της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

-Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν την υιοθέτηση μια φιλόδοξης νέας στρατηγικής για την αναπηρία μετά το 2020.

-Οι ευρωβουλευτές ζητούν την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Κίνας για τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ

-Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις: Οι ευρωβουλευτές ζητούν προστασία των κονδυλίων της ΕΕ

-Η Αυστρία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία λαμβάνουν 279 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές το 2019

Πηγή : Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.