Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Τετάρτη, 24 Ιούνιος, 2020 | NEA

Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΟ ρατσισμός δεν έχει θέση στην ΕΕ, τόνισαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση για την αστυνομική βία και τις διακρίσεις, μετά από μαζικές διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για τον ρατσισμό, τις διακρίσεις και την αστυνομική βία που συχνά αντιμετωπίζουν οι μειονότητες, όπως τα άτομα αφρικανικής καταγωγής, με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στα τέλη Μαΐου, ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ, πέθανε κατά τη σύλληψή του από έναν αστυνομικό στην Μινεάπολις, στις ΗΠΑ. Ο θάνατός του, σε συνδυασμό με άλλες παρεμφερείς περιπτώσεις, πυροδότησε, τις τελευταίες εβδομάδες, ειρηνικές και βίαιες διαμαρτυρίες ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας, το ΕΚ κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, προτού ο Πρόεδρος, Νταβίντ Σασόλι, δώσει το λόγο στην ευρωβουλευτή Πιερέτ Χέρζμπεργκερ-Φοφάνα (Πράσινοι / EFA, Γερμανία). Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε δική της πρόσφατη εμπειρία αστυνομικής βίας στο Βέλγιο, όταν τράβηξε φωτογραφίες αστυνομικών κατά τη διάρκεια περιστατικού με δύο μαύρους νεαρούς άνδρες στο Βόρειο Σταθμό των Βρυξελλών.

«Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε πολλά μέτρα για την προστασία πολλών ανθρώπων που δεν είναι εδώ και δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από την αστυνομική βία», είπε.

Ο ρατσισμός στην Ευρώπη

Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη ρατσισμού στην Ευρώπη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε: «Ως κοινωνία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.»

«Είναι απαραίτητη αδυσώπητη καταπολέμηση του ρατσισμού και των -ορατών και μη- διακρίσεων – στο σύστημα δικαιοσύνης και επιβολής του νόμου, στην αγορά εργασίας και στέγης, στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, στην πολιτική και τη μετανάστευση»,  πρόσθεσε.

Ο Χέρμαν Τίρτς (ΕΣΜ, Ισπανία) δήλωσε ότι οι τρέχουσες συζητήσεις για τον ρατσισμό εστιάζουν στις ΗΠΑ, που θεωρούνται οι κακοί της υπόθεσης, παρόλο που ο ρατσισμός και το μίσος υπάρχουν και στην Ευρώπη.

Η Άλις Κουκέ (Πράσινοι /EFA, Σουηδία) συμφώνησε: «Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις ΗΠΑ αλλά και να τακτοποιήσουμε το δικό μας σπίτι. Το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα προωθήσει τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας που δεν παραμελεί κανέναν. Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και διακρίσεις.»

Ο Γιουνούς Ομαρζί (GUE/NGL, Γαλλία) είπε ότι «η ευρωπαϊκή ιστορία πάντα κινούταν μεταξύ βαρβαρότητας και πολιτισμού» με αιώνες κατακτήσεων, δουλείας, αποικιοκρατίας και το Ολοκαύτωμα. Ζήτησε μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο της φυλετικής όσο και της κοινωνικής ανισότητας στην Ευρώπη.

Η Σουσάνα Τσεκάρντι (ID, Ιταλία), ωστόσο, δήλωσε ότι ορισμένες από τις πρόσφατες διαδηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα λεηλασίες και βεβήλωση ιστορικών αγαλμάτων. «Εκτός από τον ρατσισμό, υπάρχει κι άλλη πληγή που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο: είναι η πληγή της άγνοιας και της ανοησίας όσων θέλουν να σβήσουν τη δική τους ιστορία.»

Ο Ντατσιάν Τσιόλος (Renew Europe, Ρουμανία) αναρωτήθηκε εάν τα ίδια τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, ξεκινώντας με το να δίνουμε εμείς οι ίδιοι τι παράδειγμα. Μόνο τότε μπορούμε να ζητήσουμε από τους άλλους να σεβαστούν την αρχή αυτή», είπε.

Ελπίδα για το μέλλον

 

Η Ισαμπελ Βισελερ-Λίμα (EPP, Λουξεμβούργο) δήλωσε ότι ο βίαιος θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ οδήγησε όλο τον κόσμο να σταθεί ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία. «Το πολύχρωμο αυτό κίνημα έχει δώσει σε πολλούς νέους ελπίδα για το μέλλον.»

 

«Είναι καθήκον μας να εξαλείψουμε τον λανθάνοντα ρατσισμό στις πόλεις μας», δήλωσε η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεζ (S&D, Ισπανία), ζητώντας την απεμπλοκή της οδηγίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων από το Συμβούλιο, ώστε η ΕΕ να αποκτήσει περισσότερα νομοθετικά μέσα για την εξάλειψη του ρατσισμού στην Ευρώπη.

 

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ξεκάθαρα ότι συμπαραστεκόμαστε στα θύματα φυλετικών διακρίσεων σε όλο τον κόσμο. Οι «ζωές των μαύρων» έχουν σημασία, ο συστημικός ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας», δήλωσε η Νικολίνα Μπρνάκ, εκπρόσωπος της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

 

Τον περασμένο Μάρτιο, το ΕΚ κάλεσε την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του διαρθρωτικού ρατσισμού στην Ευρώπη. Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν να δοθεί τέλος στη στοχοποίηση βάσει φυλετικού προφίλ στο ποινικό δίκαιο και στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικών ενεργειών, καθώς και την επανόρθωση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας.

 

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 19 Ιουνίου, το Κοινοβούλιο καταδίκασε κάθε μορφή ρατσισμού, μίσους και βίας, ζητώντας την ανάληψη δράσης.

Πηγή : Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.