Οδική ασφάλεια: όλα τα νέα αυτοκίνητα και τα φορτηγά πρέπει να διαθέτουν συσκευές eCall

Τετάρτη, 11 Απρίλιος, 2018 | NEA

Από τις 31 Μαρτίου 2018, όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών που πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να είναι εξοπλισμένα με συσκευές eCall που προειδοποιούν αυτόματα τις υπηρεσίες διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος, αποστέλλοντας τη θέση τους. Ο στόχος του συστήματος είναι να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης έκτακτης ανάγκης για οδικά ατυχήματα και να σωθούν ζωές.

Το σύστημα eCall ενεργοποιείται αυτόματα μόλις οι αισθητήρες εντός του οχήματος εντοπίσουν μια σοβαρή σύγκρουση. Αφού ενεργοποιηθεί, το σύστημα καλεί τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και δημιουργεί μια τηλεφωνική σύνδεση στο κατάλληλο κέντρο κλήσεων έκτακτης ανάγκης. Ένα eCall μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα πιέζοντας ένα κουμπί στο αυτοκίνητο, για παράδειγμα από έναν μάρτυρα σε ένα σοβαρό ατύχημα.

Χρησιμοποιώντας τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης της ΕΕ, το σύστημα στέλνει το χρόνο του περιστατικού, την ακριβή θέση του συντριμμένου οχήματος και την κατεύθυνση του ταξιδιού στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης να φτάνουν γρηγορότερα στον τόπο ατυχήματος.

Εκτιμάται ότι το eCall μπορεί να επιταχύνει τους χρόνους απόκρισης έκτακτης ανάγκης κατά 40% στις αστικές περιοχές και κατά 50% στην ύπαιθρο και μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θανάτων κατά τουλάχιστον 4% και τον αριθμό των σοβαρών τραυματισμών κατά 6%.

Το εκτιμώμενο κόστος των συσκευών eCall είναι μικρότερο από 100 ευρώ ανά όχημα κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του προτεινόμενου κανονισμού.

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.