Ο Πανευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112: Ο αριθμός που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ

Τρίτη, 13 Φεβρουάριος, 2018 | NEA

Με αφορμή την ημερομηνία 11.2 του εορτασμού του πανευρωπαϊκού αριθμού επείγουσας ανάγκης «112» η κα Edelgard Huber von Gersdorff, ηλικίας 112 ετών, συμμετέχει στην εκστρατεία  του Ευρωπαϊκού κέντρου πληροφόρησης της Στουτγάρδης για τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, ως επίτιμη υποστηρικτής. Γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1905 και είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα σήμερα στη Γερμανία. 

Ήταν μάρτυρας του πώς η Ευρώπη εξελίχθηκε από μια ήπειρο που μαστίζεται από πολέμους και καταστροφές σε μια κοινότητα βοήθειας και αλληλεγγύης, ενώ ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να παρακολουθεί ενεργά την ευρωπαϊκή πολιτική.

Η ίδια αναφέρει ότι «το 112 είναι το σύμβολο της βοήθειας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Μία Ευρώπη – ένας αριθμός!

#112day2018

Πηγή: europe-direct-stuttgart

Ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.  Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελεί ωστόσο τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί επίσης σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με: την Αστυνομία, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000.

Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM). Η κλήση προς το 112 μπορεί να γίνει και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα. Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής). Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.

Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112 στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του 112 στα κράτη μέλη της ΕΕ, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ

Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (εδώ), υπάρχουν παιγνίδια/κουίζ  για παιδιά σχετικά με αυτόν τον αριθμό.

Για να δείτε το ειδικό πληροφοριακό έντυπο για τα παιδιά πατείστε εδώ

Πηγή:Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη