Ο κ. Charles Michel για το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη

Δευτέρα, 13 Ιανουάριος, 2020 | NEA

«Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ όλες τις επαφές σε επίπεδο ΕΕ και πέραν αυτής, ώστε να πειστούν τα μέρη να απόσχουν από οποιεσδήποτε μη αναστρέψιμες ενέργειες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel μετά τη συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres. Ο Πρόεδρος κ. Michel συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης κ. al-Sarraj στις 8 Ιανουαρίου και θα συναντηθεί με ηγέτες από την Τουρκία και την Αίγυπτο στις 11 Ιανουαρίου για να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή. Στις 8 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος κ. Charles Michel, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο κ. Josep Borrell, συναντήθηκαν με τον κ. Fayez al-Sarraj, Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας του κράτους της Λιβύης, μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ανησυχητική στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση στη Λιβύη και ότι μόνο μια πολιτική διαδικασία μπορεί να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα πιο κοντά.

Στις 6 και 7 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος κ. Charles Michel ζήτησε τη γνώμη των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Καναδά σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη.

«Η στενή συνεργασία έχει καίρια σημασία για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την ανάσχεση της βίας στην περιοχή. (…) Η ΕΕ δεν θα παύσει τις προσπάθειές της για σταθερότητα», δήλωσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό κ. Boris Johnson.

«Ο κύκλος της βίας, των προκλήσεων και των αντιποίνων που παρατηρείται στο Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες πρέπει να σταματήσει. Η περαιτέρω κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».

 

Πηγή: consilium.europa.eu

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.