14/04/09: Μπορούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στην πρόκληση της προεδρίας Ομπάμα;

Τρίτη, 14 Απρίλιος, 2009 | Εκδηλώσεις

Την Τρίτη 14 Απριλίου 2009, στις 12.30, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής  Πολιτικής, μέλος του ελληνικού δικτύου Europe Direct, διοργάνωσε διάλεξη του Καθηγητή Λόρδου William Wallace, εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βουλή των Λόρδων της Μ. Βρετανίας, με θέμα «Μπορούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στην πρόκληση της προεδρίας Ομπάμα;».

Τη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών (Ακαδημίας 1), συντόνισε ο Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο Λόρδος Wallace παρουσίασε τις απόψεις του σχετικά με τον τρόπο που θα ανταποκριθεί η ΕΕ των 27 στην ατζέντα της νέας αμερικανικής προεδρίας, το ρόλο των ομάδων πίεσης στην Αμερική, στις επιμέρους χώρες και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να πείσουν για την ευρωπαϊκή προοπτική στα παγκόσμια θέματα.

Ο Λόρδος Wallace είναι Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων του Κόμματος Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βουλή των Λόρδων και Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics, όπου δίδαξε από το 1995-2006. Διετέλεσε Διευθυντής σπουδών του Chatham House (Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) για 12 χρόνια και έχει διδάξει επίσης στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μάντσεστερ. Η πρώτη του ενασχόληση με τις διατλαντικές σχέσεις ήταν ως φοιτητής και μετέπειτα Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960. Υπήρξε ενεργό μέλος του Transatlantic Policy Network κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζει να λαμβάνει μέρος σε διατλαντικές συναντήσεις. Στις δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνεται το βιβλίο «Policy-making in the European Union» (με τη Helen Wallace και άλλους, 5η έκδοση 2005). Το τελευταίο του άρθρο τιτλοφορείται ‘Reassessing the US-UK special relationship’ (με C.J.Phillips) και βρίσκεται στο τεύχος Μαρτίου 2009 της επιθεώρησης International Affairs.

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.