Μια ευρωπαϊκή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης

Παρασκευή, 23 Φεβρουάριος, 2018 | NEA

Γιώργος Μαρκοπουλιώτης - Κανάλι της Βουλής, 22/2/2018Με αφορμή τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Γιώργο Μαρκοπουλιώτη ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,  η εκπομπή «Βουλής Βήμα» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής επικεντρώθηκε σε ζητήματα σχετικά με την ελληνική οικονομία και το μέλλον της Ευρώπης καθώς και στις σχέσεις  ΕΕ – Τουρκίας. Στη συζήτηση συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη (Κανάλι της Βουλής, 22/2/2018).

Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία και λόγω της προηγούμενης του εμπειρίας ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο κ. Μαρκοπουλιώτης, τόνισε ότι ενώ Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Juncker, φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει μια πορεία απομάκρυνσης σε ορισμένους τομείς από την Ευρώπη, κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:  «Θέλουμε την Τουρκία να είναι κοντά μας όμως το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού των ελευθεριών είναι θεμελιώδες […] Η Ευρώπη έχει τεντωμένο το χέρι προς την Τουρκία εφόσον γίνονται σεβαστά ορισμένα θεμελιώδη όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας  και ο σεβασμός του δικαιώματος μιας χώρας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της.» Ειδική αναφορά έγινε και στο πολύ υψηλό ενδιαφέρον της ΕΕ ως προς τον ενεργειακό τομέα και την Ανατολική Μεσόγειο. Εκτενής συζήτηση έγινε επίσης ως προς την Στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, σε σχέση και με την προσεχή επίσκεψη του Προέδρου Juncker στην περιοχή.

Τέλος, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού τομέα αναφορικά και με την υψηλή παρουσία μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις Ευρωεκλογές του 2019 αλλά και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα,  «Η δική μας ευθύνη ως προς την πρόληψη μιας νέας κρίσης έχει να κάνει με την προστασία των πιο αδύναμων κρίκων των ευρωπαϊκών μας κοινωνιών – ο προϋπολογισμός της Ένωσης είναι ένα εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση».

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ

 

Μια ευρωπαϊκή συζήτηση εφ' όλης της ύλης Κανάλι της Βουλής, 22/2/2018

 

πηγή : ec.europa.eu

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.